A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: GreenProfit

A Kalifornia állambeli Cupertino és Glendale városok is csatlakoztak ahhoz a közel 60 kaliforniai településhez, akik végleg vagy részben betiltották a műanyagzacskók és táskák forgalmát.

A döntésre az követően került sor, hogy az Environment California szervezet kampányba kezdett a településeken és a lakosság döntő többségét sikerült meggyőzni a műanyagszatyrok veszélyeiről. Nem csak a városokban jelentenek veszélyt, vagy okoznak vizuális környezetszennyezést, de kockázatot jelent a vadonélő állatokra és a vízi élővilágra, de hatalmas mennyiségű műanyaghulladék halmozódott fel a Csendes-óceánon is. Az Északi-Csendes-óceáni szemétsziget becsült tömege 100 millió tonna, a pillévé málló műanyag pedig a planktonokkal keveredve bekerül az élelmiszerláncba, ennek mértékét 6:1 arányra becsülik. De a nagyobb darabok is veszélyeztetik az élővilágot, hisz sokszor élelemnek nézik a teknősök, albatroszok.

A műanyagzacskók csak a csúcsa a műanyagszennyezésnek, hosszabbtávú cél, hogy élelmiszert se lehessen csomagolni ezekbe a toxikus, vegyi anyagokba. A legvégső cél pedig a műanyagok teljes tilalma. Cupertinoban október elsején lép életbe a rendelet, mely kimondja, mindenhol tilos egyszer használatos műanyagszatyrokat forgalomba hozni, üzletmérettől függetlenül. Glendaleben pedig 2014. január elsejével lép életbe a rendelet, de a tilalom csak a nagy üzletláncokra, patikákra és egyes kisboltokra vonatkozik.

Most már csak az a kérdés, hogy Magyarországon is lehetőség van e arra, hogy ne egy központi szabályozásra várjanak a települések, hanem önállóan is dönthetnek e arról, hogy egy műanyag-mentes jövőt alakítsanak ki. És ha igen, ki teszi meg az első lépést?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás