A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: agroinform

Újra napirenden a vízgazdálkodási törvény módosítása. Térkép készül a vízkészlet-védelmi szempontból kockázatmentesként meghatározott területekről.A parlament.hu-n jelent meg az a módosító javaslat, mely szerint a háztartási vízigényt kiszolgáló kutakra nem szükséges majd lefolytatni az engedélyezési eljárást, abban az esetben, ha vízkészlet-védelmi szempontból kockázatmentes területen hoznánk létre, a kút talpmélysége 50 méternél kevesebb, és nem éri el az első vízzáró réteget. Térkép készül a vízkészlet-védelmi szempontból kockázatmentesként meghatározott területekről.

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény a következő 2/A. §-sal egészül ki a javaslat szerint:

2/A. § (1) A vízkészlet fenntartása és a jövő nemzedékek számára történő megőrzése érdekében a Kormány feladata a vízkészlet-védelmi szempontból kockázatmentesként meghatározott területek országtérképének elkészítéséről és annak a Hivatalos Értesítőben, valamint az országos vízügyi igazgatási szerv honlapján történő közzétételéről gondoskodni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti országtérképet vízgyűjtő-gazdálkodási tervezési ciklusonként vízbázisvédelmi szempontból szükséges felülvizsgálni és változás esetén a Hivatalos Értesítőben, valamint az országos vízügyi igazgatási szerv honlapján ismét közzétenni.

Nem szükséges a vízjogi engedély
A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 28/A. §-a a következő (1c)-(1e) bekezdéssel egészül ki:

(1c) Nem szükséges vízjogi engedély a 2/A. § szerinti országtérképen vízkészlet-védelmi szempontból kockázatmentesként meghatározott területeken a háztartási vízigényt kielégítő kút (a továbbiakban: háztartási kút) létesítéséhez, üzemeltetéséhez és megszüntetéséhez, ha annak talpmélysége az 50 métert nem haladja meg és az első vízzáró réteget nem éri el.

(1d) Az (1c) bekezdés szerinti háztartási kút tekintetében a vízügyi hatóság ellenőrzést hivatalból nem végez.

(1e) A vízügyi hatóságot terheli a bizonyítási kötelezettség annak megállapítása kapcsán, hogy az (1c) bekezdés alapján vízjogi engedély nélkül létesített háztartási kút az (1c) bekezdésben meghatározott feltételeknek nem felel meg.

Ennek megfelelően az említett országtérképen kockázatmentesként jelölt területen a fennmaradási engedélyezési eljárások lefolytatásától is el lehet tekinteni és a bírság megfizetésére vonatkozó kötelezettségek is változnak.

A módosító javaslatról július 19-én szavaznak a képviselők.

Ami biztosan újdonság lesz az eddigiekhez képest, ha megszavazzák a módosító javaslatot, az az, hogy elkészül egy olyan térkép, amely meghatározza, hogy hol lehet engedélyezési eljárás nélkül az előírt paramétereknek megfelelő kutat létesíteni.

Indoklás
A módosító javaslat indoklása szerint többek között azért van szükség erre a változtatásra, mert “az ukrajnai háború okozta élelmiszerválságban felértékelődik a ház körül termesztett növények szerepe, melyek gondozása nemcsak a hiányt csökkenti, de ármérséklő szerepe is van. A Magyarországon is érezhető klímaváltozásra tekintettel a hatékony és gazdaságos növénytermelés ugyanakkor egyre inkább csak öntözéssel lehetséges, melyhez egyre mellőzhetetlenebb a helyben fúrt kút.”

A mezőgazdasági kutak engedélyezéséről illetve a bejelentési kötelezettségről korábban ITT írtunk.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás