A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 24.hu

Két héttel eltűnése után, egy kútban találták meg a az illegális fakitermelés ellen küzdő mexikói környezetvédő Homero Gómez holttestét.

Az 50 éves környezetvédelmi aktivista többek között a pillangók védelméről volt ismert, egy ocampói bioszféra rezervátum munkatársa volt.  A rezervátum a bűnbandáiról híres Michoacán államban található.

Jogvédők már korábban arról beszéltek, hogy Gómez eltűnésének köze lehet az illegális fakitermelés elleni küzdelméhez, a michoacáni bűnszervezetek ugyanis — több tevékenység mellett — rendkívül aktívak ezen a területen.

Gómezt január 13-án, egy El Soldado nevű faluban tartott gyűlésen látták, másnap családja jelentette eltűnését. A család a médiának arról beszélt, hogy Gómez komoly fenyegetéseket kapott helyi bűnszervezetektől. A környezetvédő felkutatásához több mint 200 önkéntes csatlakozott, múlt héten pedig Ocampo és a szomszédos Angangueo összes rendőrét őrizetbe vették, hogy kihallgassák őket.

A BBC szerint Gómez a királylepkék megőrzésének fáradhatatlan harcosa volt. A királylepkék túléléshez fenyőerdőkre van szükség, Gómez ezeket igyekezett védeni, illetve felhívni a figyelmet az illegális fakitermelésre. Eltűnése előtt Twitterén egy videót tett közzé, amelyben arra kérte az embereket, hogy keressék fel azt az ocampói menedéket, amelyet ő hozott létre a királylepkék számára – írta a 24.hu.


Nemzetközi szervezetek felhívták a figyelmet a mexikói környezetvédelmi aktivisták és természetvédők elleni gyarapodó támadásokra az elmúlt években.

A londoni Global Witness 15 környezetvédelmi aktivista haláláról számolt be Mexikóban 2017-ben, és 14-ről  2018-ban.  Az Amnesty International 2019. októberi jelentése szerint 12 embert öltek meg az év első kilenc hónapjában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek