Hirdetés
greenfo/mti

Románia 4 százalékról 6 százalékra növelheti a nemesfém-kitermelésből az államot megillető járadék arányát – adta hírül a román Mediafax hírügynökség.

A Mediafax szerint a román pénzügyminisztérium egyik sürgősségi kormányrendelet-tervezete szerint az arany, a platina és az ezüst kitermeléséből a román államot megillető járadék aránya a jelenlegi 4 százalékról 6 százalékra emelkedhet. A sürgősségi rendelet az adótörvénykönyvet módosítaná.

A tervezet szerint a megemelt járadék a szénre, a fémtartalmú és a nem fémtartalmú ércre, az alumíniumra, a radioaktív fémekre, a ritkaföldfémekre, a drágakövekre és a féldrágakövekre is vonatkozik.

A pénzügyminisztérium becslése szerint a járadék megemelése az idén 117 millió lejjel (27,7 millió euróval) növelheti a költségvetési bevételeket, a következő négy évben pedig 1,1 milliárd lejjel (260,6 millió euróval) gyarapíthatja az államkasszát.

Romániában a legnagyobb aranylelőhely Verespatakon található, ahol 300 tonna arany és 1600 tonna ezüst vár kitermelésre. A román állam elégedetlen a verespataki bányakoncessziós szerződéssel, és a román vezetők a szerződés újratárgyalását szorgalmazzák az arany és az ezüst kitermelése nyomán a román államot megillető haszon újraosztása érdekében. A román állam- és a kormányfő szerint ugyanis a szerződés jelenlegi formájában előnytelen a román állam számára.

Kapcsolódó anyagok:

Nem lehet a verespataki bányászközösséget halálra ítélni

Basescu elhallgatja a verespataki kockázatokat

Évtizedes verespataki tiltakozás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás