A rovat kizárólagos támogatója

A világ a 2009-es dokumentumfilm, “Az öböl” bemutatásakor ismerhette meg Japán tengerparti faluját, Taiji-t. A település értelmetlen delfinmészárlásáról vált hírhedtté.

A "halászok" az úgynevezett delfinterelés technikát alkalmazzák: először hajóikkal bekényszerítik őket a sekély vízű öbölbe, majd megkötik farokúszóikat hogy ne tudjanak mozogni, esetleg beemelik őket a hajóikba. Ekkor fémrudakkal végeznek a szerencsétlen állatokon (a rudat a légzőnyílás mögött döfik be, elszakítván így a gerincoszlopot), majd nyugodtan végignézik, ahogy a szerencsétlen állatok elvéreznek, vagy megfulladnak. Az Öböl c. filmről itt írtunk korábban.

A japán kormány kiáll a szerinte tradíción alapuló mészárlás mellett, azt állítván, hogy a delfinmészárlás nem különbözik a disznók leölésétől, amely pedig nyugat-európai szokás. Megjegyezendő, hogy Taiji lakói nem fogyasztanak delfinhúst (ennyit a tradícióról), a megölt állatokat a piacokon értékesítik.
Fontos adalék mindehhez: A delfinek agyát vizsgáló tanulmányok már évekkel ezelőtt kimutatták, hogy ezek a tengeri emlősök jóval intelligensebbek a csimpánzoknál, és az emberhez hasonló módon kommunikálnak egymással. Felismerik magukat a tükörben, képesek új viselkedési formákat tanítani és tanulni, sőt, saját jövőképpel rendelkeznek!!

Számos szakember hangsúlyozza, hogy a magas intelligenciájuk miatt az emberekhez hasonló módon kellene bánni a delfinekkel, illetve a bálnákkal, és ennek megfelelő jogokat kellene biztosítani számukra. Így például nem fogadható el a delfinek és gyilkos bálnák vízi vidámparkokban való elszigetelése sem, mivel életmódjuk az emberéhez képest nagyobb mértékben társadalmilag vezérelt.

És egy szomorú aktualitás a Sea Shepherd Hungary Official oldaláról:

A barbárok egy 85 fős fehérajkú delfincsaládot kényszerítettek a horror-öböl hálói mögé. A szerencsétlen delfinek kétségbeesett menekülési kísérletükben a hálóknak vetődtek, még akkor is, amikor egyenként megkezdték kivégzésüket!  A család harmadával, 27 fővel nem kívánták csökkenteni a vadászati kvótát, őket visszahajszolták a nyílt tengerre. Összesen 58 egyedet gyilkoltak meg. Vagyis nem teljesen! Bár arra hivatkoznak, hogy a delfinek kivégzése "humánus", mégsem fordítottak figyelmet arra, hogy megrövidítsék az áldozatok szenvedését!  A Ric O’Barry Dolphin Project önkéntesei dokumentálták, amint többen még akkor is agonizáltak, amikor farokúszójuknál fogva összekötözték és a mészárszékre vonszolták őket!

 

 

 

Évi százezer delfint és bálnát mészárolnak le

Évi százezer delfint és bálnát mészárolnak le

Az Animal Welfare Institute, a Whale and Dolphin Conservation és a Pro Wildlife állatvédő szervezetek közös jelentésükhöz több mint 300 tudományos tanulmányt, valamint szemtanúk és újságok beszámolóit értékelték ki.
Az eddig véltnél jóval több, világszerte százezer delfint és kisebb bálnát ölnek meg évente állatvédők becslése szerint.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás