A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

64 gyereknél állapítottak meg ólommérgezést a dél-kínai Kuangtung tartomány egy községében. Akár halálbüntetést is kaphatnak Kínában az étolaj-hamisítók.

Tungtang 103 lakóját vetették alá vérvizsgálatnak, s közülük 64 gyerek esetében állapítottak meg magas ólomtartalmat. Az első gyanús eseteket február közepén regisztrálták. A helyiek véleménye szerint a tüneteket a közeli olvasztóüzem okozhatja. Az érintett gyerekek egészségügyi ellátásáról intézkedtek, a hatóságok megkezdték a környező üzemek, gyárak szennyezőanyag-kibocsátásának mérését.

Kínában nem ritkák a tömeges ólommérgezések, 2009-ben például a dél-kínai Hunan tartományban legkevesebb 1300 gyerek volt az áldozat, egyebek közt egy magántulajdonú olvasztóüzemet bezártak. 2011 elején Anhuj tartományban egy akkumulátor gyár miatt közel 200 gyerek vérében találtak magas ólom mennyiséget. Tavaly az év közepén legalább hatszáz ember – köztük 103 gyerek – kapott ólommérgezést Csöcsiang tartományban. A felnőttek alufóliakészítő családi üzemekben dolgoztak.

A webbeteg.hu szerint az ólommérgezés tünetei általában hetek vagy még hosszabb idő alatt alakulnak ki. A 6 év alatti gyermekek különösen érzékenyek az ólommérgezésre, súlyos szellemi és fejlődésbeli károsodást okozhat náluk a mérgezés. Az ólomtartalmú festékek, az ólommal szennyezett por, víz, játékok, kozmetikumok, talaj az ólommérgezés legfőbb forrásai. Már kis mennyiségű ólom jelenléte komoly szervi károsodásokat okozhat. A legkomolyabb veszélynek az agy van kitéve, visszafordíthatatlan károsodások alakulhatnak ki. Ettől magasabb ólomszint esetében a vesék és az idegrendszer károsodása alakul ki. Ettől is magasabb ólomszintek görcsrohamokat, eszméletvesztést, halált okozhatnak. A 2 éves kor alatti gyerekek fokozottabban érzékenyek az ólomra, ezért válik halálos áldozattá minden negyedik ólommérgezett kisgyermek.


Kínában fokozzák a használt étolajjal visszaélők elleni fellépést, és ha a bűncselekmény olyan súlyos, az elkövetők ellen a halálbüntetés sem kizárt – derült ki egy legfelsőbb bírósági iratból. A bíróságoknak figyelembe kell venniük a gyanúsított rossz szándékának fokát, a nyert pénzösszeg nagyságát és az embereket, valamint a piacot ért kár mértékét – áll a dokumentumban, amely még leszögezi: azok számára, akik megérdemlik, a halálbüntetést határozottan ki kell róni.

Szigorú büntetéssel kell számolniuk azoknak a kormányzati hivatalnokoknak és köztisztviselőknek is, akik nem tudják az étolaj biztonságának szavatolásából rájuk háruló kötelességüket teljesíteni – olvasható az iránymutatásban, amelyet a legfelsőbb bíróság, a legfőbb ügyészség és a közbiztonsági minisztérium közösen jegyez, és amelyet a Hszinhua hírügynökség idézett.

Csak a kelet-kínai Santung tartományban az elmúlt évben 134 embert vettek őrizetbe a használt étolajjal összefüggő ügyekben, és közülük 90 esetben hoztak már ítéletet. Az érintettek között 12 kormányzati tisztségviselő is volt, akiket kötelességszegés miatt lefokoztak. Egy súlyos esetben, amikor 110 tonna olajat állítottak elő és adtak el, a két fő bűnös 10-10 év börtönbüntetést kapott.

A közbiztonsági minisztérium közlése szerint a rendőrség tavaly augusztus óta száz olyan olajgyártót leplezett le, akik használt étolajból állítottak elő később ismét forgalomba hozott olajat. 135 kapcsolódó ügyben mintegy 800 gyanúsítottat vettek őrizetbe. Tevékenységük veszélyes élelmiszer előállításának, tehát bűncselekménynek minősül.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás