Hirdetés
Forrás: népszava

A nukleáris hatóság az alapból rendelkezésére álló nyolc hónap alatt nem tudott megbirkózni a tervezett atomblokkok külső behatolók elleni védelmi engedélykérelmével. A kurta kormányközlések heves belső vitákat sejtetnek.

Paks 2 fizikai védelmi engedélyeztetési eljárása a hiánypótlásokat is figyelembe véve várhatóan augusztusig tart – tájékoztatta a Népszavát az Országos Atomenergia Hivatal (OAH). A fizikai védelmi terv alapvetően a tervezett nukleáris blokkok külső behatolás elleni intézkedéseit részletezi. (Ez nem keverendő össze a hatóság által ez idő tájt szintén vizsgált “központi”, úgynevezett létesítési engedélykérelemmel.) Amiként arra a Népszava múlt héten felhívta a figyelmet, a fizikai védelmi eljárás megindulásának tavaly szeptember 24-i közleménye szerint a hatóságnak alapvetően 8 hónap állt rendelkezésére dönteni. Ez pedig most járna le. A jelek szerint ugyanakkor az eredeti határidő nem bizonyult elegendőnek, így azt további negyed évvel kitolták. A hatóság – a létesítési eljárással szemben – e halasztást lapzártáig nem tétette közhírré. Ehhez képest az OAH épp a múlt héten jelentette meg honlapján, hogy három hónappal meghosszabbítják a beruházás egészére vonatkozó létesítési engedélykérelem elbírálását. Ebben az esetben tehát az eredendően rendelkezésükre álló egy év helyett csak a törvényi felső határ szerinti 15 hónapba férnek bele. A hivatalos közzétételben ezt leginkább a feladat bonyolultságával indokolták.

A Népszava  információi szerint arról, hogy a hiánypótlások ezt az időt kitolhatják-e még tovább, a felek a kulisszák mögött nem értenek egyet. Mindenesetre míg az OAH korábbi tájékoztatásai szerint a hiánypótlások igenis tovább nyújthatják a határidőt, illetve Paks 2 létesítési engedélykérelme kapcsán a tavaly június 30-i benyújtás óta már zajlott két ilyen kör, mostani tájékoztatásuk szerint “az OAH célja, hogy az eljárásra rendelkezésre álló 12+3 hónapos időkereten belül döntést hozzon”. Hozzáfűzték: a folyamat jelenleg a terveknek megfelelően, ütemezetten zajlik. A jelek szerint mindenesetre a létesítési eljárással ellentétben a – kevésbé szem előtt lévő – fizikai védelmi engedélyeztetés határidejét a hiánypótlások kinyújtják. Ennek kapcsán megemlítendő a hatóság munkaerőhiánya, amire bár folyamatosan panaszkodnak, rendre hozzáteszik, hogy ez a körülmény semmilyen kötelezettségük minőségét nem rontja.

A munkagödör előzetes engedélyezési ügyével kapcsolatos kormányzati erőfeszítések, olybá tűnik, manapság javarészt szintén a belső feszültségek elfedésére korlátozódnak. Míg Orbánék még uniós különengedélyt is kijártak a gödörásás, a résfalazás és a talajszilárdítás előrehozott, vagyis a létesítési eljárás alatti engedélyeztetése és megkezdése érdekében, eme – Süli János szakminiszter által eredetileg tavaly októberre ígért – kérelmek máig váratnak magukra. Az üggyel kapcsolatos megkereséseinkre se a miniszter, se az állami Paks II. Zrt. nem válaszol.

A belső feszültségek magas fokára enged ugyanakkor következtetni, hogy az LMP-s Keresztes László Lóránt ennek okait firtató minapi érdeklődésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára válaszában magát a témát egyáltalán nem érintette. Miközben Schanda Tamás és csapata nyilvánvalóan nem küzd alapvető szövegértési nehézségekkel, a zöldpárti politikusnak a gödörásási és kapcsolódó engedélykérelmek elmaradási okait firtató kérdésére az államtitkár arra emlékeztetett, hogy a telephelyen zajlik fizikai munka, az OAH pedig vizsgálja a létesítési kérelmet. Pedig ez utóbbi tényezőknek  természetesen semmi közük nincs a gödörengedélyekhez. (A bevezetőjében sokadszorra megismételt, a nukleáris bővítés melletti propagandafordulatainak pedig még kevésbé.) Egy szakértő ezzel kapcsolatban lapunknak világossá tette: a gödörásási és kapcsolódó kérelmek a beadás késedelme ellenére nem vonhatók össze a létesítési engedélyezéssel. A nagyfokú kormányzati ködösítés közepette tehát akár az is előfordulhat, hogy míg az OAH szeptember 30-ig kiadja a központi engedélyt a két atomblokk megépítésére, a munkagödröt csak az erre vonatkozó kifejezett kérelem benyújtása és elbírálása után kezdhetik meg kiásni.

Nyitókép: PAKS II. ATOMERŐMŰ ZRT

Kapcsolódó anyagok:

10 helyett akár 18 milliárd euróba is fájhatna Paks 2 – de nem lesz

10 kérdőjel a a paksi bővítés ésszerűségével kapcsolatban

2 millió köbméter betonból épülhet meg Paks 2 – ugrásra kész a cementipar

A börtönt akarják elkerülni a kormánytagok Paks2 titkosításával

A csúszás alaposan megnyomja Paks 2 árát

A paksi bővítés elszenvedte az első komoly csapást, és még ennél is komolyabbakat kaphat

A paksi titok mindenek előtt

A Paksi Atomerőmű II. tervezett beruházásának elemzése

A paksi bővítés “bonyolultabb kérdés, minthogy azt a lakosságnak fel lehessen tenni”

Csúszik-csúszkál Paks2

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás