A rovat kizárólagos támogatója

Paks 2 engedélyezési folyamatának csúcspontján a kormány ismét módosítja annak szabályait. Bár a beadványokat véleményező független szakértő már nem vállalhat részt azok kidolgozásában, törlik a kérelmező és a szakértő közötti gazdasági kapcsolat tilalmát.

Így már csak az összeférhetetlen, ha a szakértő a kérelmező (a Paks II Zrt.), avagy a szállító (az orosz állami Roszatom) vezetőinek rokona, avagy szervezete ezek valamiféle érdekeltsége. Az eredeti tervekkel szemben a mérnökkamara nem kap vétójogot.

Környezetvédők és ellenzéki pártok szerint a módosítás még tovább lazít az új atomblokkok engedélyezésének szigorúságán.

A kormány már tavaly lehetővé tette, hogy a független szakértőt ne az elbírálást végző Országos Atomenergia Hivatal (OAH), hanem a kérelmező bízza meg. Az új szabály nyomán a független szakértő nem a hatóság, hanem az őt megbízó kérelmező érdekei szerint járhat el.

Paks 2 engedélyezése amúgy is zavaros.

A Népszava szerint a  beruházónak közel tízezer engedélyt kell beszereznie. Jelenleg épp a legnagyobb, önmagában több százezer oldalas úgynevezett létesítési engedélykérelem előkészítése zajlik. Az erre rendelkezésre álló néhány hónapot még atomhívők is hajmeresztően rövidnek ítélik. Sokak szerint a most beterjesztett csomag szintén ennek tudható be.

A Greenpeace nemrég feltárta, hogy Paks 2 anyagaiba OAH-szakértők is bedolgoztak, amin a hivatal vezetője semmi kivetnivalót nem talált.

6000 engedély még hiányzik a paksi bővítéshez

6000 engedély még hiányzik a paksi bővítéshez

A tervek szerint az idén benyújtják a paksi atomerőmű két új blokkjának megépítéséhez szükséges létesítési engedélykérelmet – mondta Süli János, a beruházás tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter egy hete.
A miniszter szerint mintegy 200 ezer oldal szöveget, valamint 100-150 ezer oldal táblázatot, műszaki mellékletet adnak be engedélyezésre a hatóságnak, melynek 15 hónapja van a dokumentáció elbírálására; az engedélyezési folyamatba. Ha megvan a létesítési engedély, akkor elindulhat a főépület-építés. Süli János közölte, hogy az új blokkok beüzemeléséig még vagy hatezer engedély szükséges.

 

Vajon Paks 2 -vel is annyi gond lesz, mint a nagytestvérével?

Vajon Paks 2 -vel is annyi gond lesz, mint a nagytestvérével?

4 hónappal elhalasztják az új, harmadik generációs európai nyomottvizes reaktor (EPR) üzembe helyezését a finnországi Olkiluoto atomerőműben – jelentette be az erőművet üzemeltető finn vállalat (TVO). Ez az orosz "csúcstechnológia" jöhet Paksra.

A reaktort építő Siemens-Areva német-francia konzorcium 2019 májusa helyett 2019 szeptemberében tudja üzembe helyezni az új reaktort, mert a tervezettnél hosszabb időt vesznek igénybe a tesztek. Az Areva azt tervezi, hogy jövő év januárjában tölti fel üzemanyaggal a reaktort, majd májusban rákapcsolja az áramhálózatra, és szeptemberben helyezi üzembe.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek