Hirdetés

Gyógyultan távozott az a mérgezett parlagi sas, amelyet még június végén találtak a Hortobágyi Nemzeti Park szakemberei Báránd térségében. A fokozottan védett madár az elmúlt hetekben a Fővárosi Állat- és Növénykertben lábadozott, s mivel gyógyulása teljesnek mondható, a szakemberek szabadon engedték az állatot a Hortobágyi Nemzeti Park védett területén.

Mentett parlagi sast engedtek szabadon a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Fővárosi Állat- és Növénykert szakemberei. A madarat június 26-án találták Báránd térségében, ahol először közmunkások figyeltek fel a lucernatáblában tartózkodó, gyanúsan viselkedő állatra. Mint később kiderült, az állat mérgezéses tüneteket mutatott, valószínűleg szándékosan kihelyezett mérgezett csalétekből lakmározhatott. Ezen a környéken egyébként 2009-ben már találtak egy mérgezés miatt elpusztult parlagi sast.

Az állat azonnali életmentő ellátása után először a Hortobágyi Nemzeti Park górési madárvédelmi állomására került, majd tovább szállították a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi mentőhelyére, ahol az állat további állatorvosi ellátására és utókezelésére került sor. Az elmúlt hetekben a madár nemcsak meggyógyult, hanem kellően meg is erősödött, így állapota minden tekintetben alkalmassá vált arra, hogy a szakemberek visszajuttassák a szabad természetbe. A visszaengedésre a Hortobágyi Nemzeti Park védett területén, a Hortobágy községtől délre, a Pentezug térségében került sor.

A Fővárosi Állat- és Növénykert madármentő tevékenységének keretében évente több száz emberi segítségre szoruló, mérgezett, áramütött, meglőtt, törött szárnyú, legyengült vagy elárvult madárról gondoskodnak. Ezeket az állatokat – ha az állapotuk és kondíciójuk lehetővé teszi – minden esetben visszajuttatják a szabad természetbe. A mentett madarak többsége védett, illetve fokozottan védett faj. Emellett az Állatkert kisemlősök (sünök, denevérek, pelék, mókusok stb.) és hüllők (pl. mocsári teknős) mentésével is foglalkozik. A mentő tevékenység költségeinek finanszírozására az Állatkert külön alapítványt hívott életre Magyar Madármentők Alapítvány elnevezéssel. A madármentő tevékenységre széleskörű együttműködés keretében kerül sor, amelyben a Fővárosi Állat- és Növénykert legfontosabb partnerei a Hortobágyi Nemzeti Park, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, illetve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

parlagi sas visszaengedés a Hortobágyonparlagi sas visszaengedés a Hortobágyon

Az elmúlt években sajnos Magyarországon is jelentős természetvédelmi problémává vált a ragadozó madarak szándékos mérgezése. Parlagi sasból például az elmúlt öt évben több mint hatvan példányt pusztítottak el hazánkban, miközben a faj teljes állománya az Európai Unió tagállamaiban összesen alig haladja meg a 200 költő párat. 2012-ben az Európai Unió Life+ természetvédelmi alapjának támogatásával, 2,1 millió eurós költségvetéssel egy olyan program indult útjára, amelynek célja az ilyen esetek visszaszorítása, elsősorban a parlagi sas, de más madárfajok esetében is. A program fő koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a partnerszervezetek között pedig több nemzeti park, állatkert, illetve a Nemzeti Nyomozóiroda is megtalálható. A Fővárosi Állat- és Növénykert elsősorban az állatorvosi háttér biztosításával, az emberi segítségre szoruló madarak gyógykezelésével és utókezelésével vesz részt a programban.

A parlagi sas (Aquila heliaca) Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi eszmei értéke 1.000.000 Ft.


 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás