A rovat kizárólagos támogatója

Indiában kudarcot vallott a génpiszkált gyapot, a gazdák kártérítést követelnek. A génmódosított, Bt-gyapotot eleve azzal a céllal módosították, hogy ellenálljon a rovarkártevőnek. A gyapottok-bagolylepke köszöni, jól van.

Az indiai KRRS gazdaszervezet arra kéri Karnataka állam kormányzatát, hogy tegyen intézkedéseket azért, hogy a génmódosított gyapot vetőmagokat forgalmazó cégek fizessenek kártérítést azoknak a gazdáknak, akiknek gyapotföldjein pusztítást végzett a gyapottok bagolylepke. A szervezet elnöke egy sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a Karnataka állambeli gazdák Bt-gyapot termésének közel felét megsemmisítette a gyapottok lepke.

krrs_genpiszkalt_gyapot.jpg

A génmódosított, Bt-gyapotot eleve azzal a céllal módosították, hogy ellenálljon a rovarkártevőnek (Bt-toxint termel a génmódosított növény, amely elvileg elpusztítaná a gyapottok-bagolylepkét), de úgy tűnik mára már olyan nagy mértékben elterjedtek az indiai államban az ellenállóvá vált gyapottok bagolylepkék, hogy ellenük már hatástalan a génpiszkált gyapot által termelt Bt-toxin.

A génmódosított növényekkel kapcsolatos hírekben eddig túlnyomórészt csak a rezisztenssé vált gyomnövények által – főleg az Egyesült Államokban – okozott kártételekről olvashattunk (ma már több 50 millió hektáron okoznak gondot a gazdáknak a glifozáttal szemben ellenállóvá vált gyomnövények). Bár néhány évvel ezelőtt már olyan tanulmányokat is közzétettek, amelyekből az derült ki, hogy a génmódosított növények által termelt Bt-toxinnal szemben ellenállóvá vált rovarkártevők is megjelentek az Egyesült Államokban ill. Indiában, a mostani hírek viszont már arra mutatnak rá, hogy a rezisztenssé vált gyapottok bagolylepke által okozott kártétel pár év alatt hatalmas mértéket öltött.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás