A rovat kizárólagos támogatója

“Az ellenünk küldött kigyúrt kopaszok bérét is rajtunk követelik. Ez olyan, mintha az elítélttel fizettetnék ki a hóhért” – így kommentálta Ács Sándorné, a kishantosi ökogazdaság vezetője a HVG-nek legújabb perüket. Ugyanis, mint a lap cikkéből kiderül, szeptember végén kaphat még egy utolsó gyomrost az egykori kishantosi mintagazdaság:az állam azoknak az őrző-védőknek a bérét követeli a kishantosi gazdaságon, akiket 2014-ben azért küldtek a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság földjeire, hogy a több mint négyszáz hektáros területen a földpályázat nyertesei zavartalanul pusztíthassák el a biogazdaság növényeit.

A választások után öt nappal történt akció 117 millió forintos kárt okozott a gazdaságnak. Arról, hogy a földet ekkor ki birtokolhatta jogosan, még bírósági döntés sem született: a tárgyalások két héttel későbbre voltak kitűzve. “A Greenpeace-től és Kishantostól 9 millió forintot követelnek az ellenünk küldött »hadsereg« bérére, és 5 milliót azért, mert a nyertesek önkényesen nem fizettek a pusztítás napjáig bérleti díjat” – magyarázta a lapnak Ácsné.

Akiért a harang szól. Kishantos ökogazdaság 2013 október. Kép: Sarkadi Péter greenfo.hu

Emlékeztetőül: az egykori mintagazdaság 452 hektáros területét 2012-ben azzal vette el az állam, hogy a földjeire 10 részre osztva pályázatot írtak ki. 17 per indult az ügyben, és a kishantosiak többet is megnyertek: kimondta a bíróság, hogy az agrártárca képviselői hazugságokkal vádolták a gazdaságot, és hogy olyan is nyert a földpályázaton, aki nem indulhatott volna. Azt már senki nem vizsgálta, hogy okiratot kellett annak hamisítania, aki így jutott állami földhöz. A legfontosabb pereket is elvesztették, pedig volt olyan ügy, amely az Alkotmánybíróságot is megjárta. A Fővárosi Törvényszék azzal kereste meg a testületet, hogy a vonatkozó törvény és kormányrendelet ütközik az Alaptörvénnyel, és sérti az ENSZ Korrupció elleni egyezményét is. Az AB azonban vizsgálat nélkül visszaküldte az ügyet a másodfokú bíróságnak, amely szintén vizsgálat nélkül lezárta azt. Ez az ügy most Strasbourgban parkol.

Bolye Ferenc utolsó vetése. Kép: Sarkadi Péter greenfo.hu

Bolye Ferenc kollégánk ebbe halt bele – mondja keserűen Ács Sándorné. – Nem tudta feldolgozni, hogy mi, akik soha egy fillért nem vettünk el a közösből, hanem inkább beletettünk, ingyen dolgoztunk a mintagazdaság létrehozásán, hogy példát adjunk a fenntartható mezőgazdaságra, segítsük az embereket és a közösségeket megérteni, mit tehetnek a jövő nemzedékekért, mégis mi lettünk az üldözöttek.”

Az abszurd történet részletei a HVG-n >>>

Nyitókép: Kishantosi sajtótájékoztató 2013 10 17. Ács Sándorné és a Greenpeace munkatársai. Kép: Sarkadi Péter greenfo

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek