A rovat kizárólagos támogatója

Egymillió tonna iszapot engedne egy ausztrál cég a Nagy-korallzátonyba. Úgy kezelik a Nagy-korallzátonyt, mint ha egy szemetes lenne.

Az Ausztrália északkeleti részén történt múlt heti áradásokból és a rekordmennyiségű esőzésekből származó szennyezett vizet tartalmazó áramlatok érték el a Nagy-korallzátony bizonyos részeit. Mint írtuk az édesvízi áramlatok hulladékot, üledéket, rovarirtó-maradványokat és más szennyezőanyagokat szállítanak a tengerparti régiókba. A víztömeg a Townsville térségében heteken át tartó heves esőzések eredménye. A kutatók légi felvételeket közöltek, amelyeken látható, ahogyan az egyik folyóból származó szennyeződés beteríti a korallzátony egyes régióit több mint 60 kilométerre a parttól.

Nagyon úgy tűnik, hogy a múlt heti árvíz után újabb megpróbáltatással kell szembenéznie a Nagy-korallzátonynak, mivel egy ausztrál cég  engedélyt kapott arra, hogy egymillió tonna kotrási iszapot engedjen bele a Világörökség részeként számon tartott zátonyba – írja a BBC.

A Nagy-korallzátonyba alapesetben nem lehet csak úgy hulladékot engedni, ebben az esetben azonban egy jogi kiskaput – egészen pontosan azt, hogy a szabályozás nem vonatkozik a kikötői karbantartásból származó hulladékra – kihasználva mégis megadták erre az engedélyt.

Az utolsó dolog, amire a zátonynak jelenleg szüksége van, az még több iszap, főleg a múlt heti áradások után– mondta a zöldek queenslandi szenátora, Larissa Waters, hozzátéve, hogy úgy kezelik a Nagy-korallzátonyt, mint ha egy szemetes lenne. 

Az index által idézett szakértő szerint ez a projekt csak egy újabb szög a korallzátony koporsójába: mint mondta, ha közvetlenül a zátony fölött engedik ki az iszapot, annak rettentően káros hatása lesz, ugyanis be fogja borítani a korallokat. Ez azért jelent problémát, mert ezek az élőlények nagyban függnek az algától, ha pedig nem jutnak hozzá, annak megszenvedik a hatását.

Az iszap lerakásáért felelős cég szerint ugyanakkor az előzetes jelentések alapján legfeljebb rövidtávon lesz hatása az egésznek, ezt pedig a szakértő is megerősítette, mert mint mondta, a jelenlegi nyári időjárás egyébként is kedvezően hat az algák növekedésére. Azt ugyanakkor kiemelte, hogy ehhez a parttól kellően távol kell kiengedni az iszapot, máskülönben meg fogja fojtani az élővilágot, ráadásul így is sok káros anyag kerül majd a vízbe.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek