A rovat kizárólagos támogatója

Egyelőre nem veheti el a kormány a magyar lakosságtól azt a 90 milliárd forint energiahatékonysági támogatást, amely az uniós Környezeti és Energiahatékonyság Operatív Programban (KEHOP) rendelkezésre áll. Pedig a Miniszterelnökséget vezető miniszter továbbra is nagyon szeretné.

A magyar kormány idén nyáron indította el Brüsszelben a KEHOP módosítási kérelmet, hogy a lakosság forrásait inkább az állami épületekre fordíthassa. Brüsszeli és budapesti forrásainktól úgy értesültünk, hogy az Európai Bizottság a kérelmet egyelőre nem hagyta jóvá: a múlt hét folyamán a hivatalos levélben küldte el észrevételeit Magyarországnak.
 
A levél tartalma nem nyilvános, de az Energiaklub információi szerint a Bizottság azért aggódik, hogy ha a támogatási forrásokat nem a lakóépületek felújítására fordítja a magyar állam, akkor nem fognak teljesülni a KEHOP-ban meghatározott energiamegtakarítási célok. A kormány által elfogadott Nemzeti Épületenergetikai Stratégia szerint a lakóépületekben sokkal olcsóbban lehet energiát megtakarítani, mint a középületekben: előbbiben 1 PJ energia megtakarítása átlagosan 42 milliárd forintba, utóbbiban 95 milliárd forintba kerül.

Az előző finanszírozási időszakban nem lehetett uniós forrásokból támogatni a lakóépületek korszerűsítését, de a 2014-2020 közötti ciklusban az Európai Bizottság ezt lehetővé tette. A magyar kormány a Brüsszelnek 2014-ben leadott programban erre a célra kb. 90 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást különített el. Ezt a Bizottság 2015. tavaszán elfogadta. Az elmúlt évtizedben nem állt rendelkezésre ennyi pénz lakóépületek felújítására, vagyis hatalmas lehetőséget szalasztana el Magyarország a támogatás elveszítésével-írta az Energiaklub.

 

Folytatódik Lázár 100 milliárdos csúsztatása

Folytatódik Lázár 100 milliárdos csúsztatása

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentése szerint folyamatban van Brüsszelben a KEHOP módosítása, vagyis amellyel kivennék a már elkülönített kb. 100 milliárd forint uniós támogatást a magyar lakosság zsebéből. A képet árnyalja, hogy Brüsszelben a jelek szerint nem tudnak a folyamatban lévő módosításról. írtuk februárban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek