A rovat kizárólagos támogatója

Miután az Európai Unió elrendelte, hogy a mobilgyártóknak szabványos töltőcsatlakozót kell az EU-ban forgalmazott telefonjaikba építeniük – ami leginkább az Apple részéről váltott ki hangos tiltakozást – újabb szabályozásával vélhetően széles körű iparági ellenállással nézhet szembe. Arra kötelezné az EU a mobiltelefonok gyártóit, hogy tegyék lehetővé új készülékeikben a felhasználók által is elvégezhető, otthoni akkumulátorcserét.

Rövidesen újabb, a fenntarthatóság jegyében hozott szabályozást nyomhat le a mobilgyártók torkán az Európai Unió: Az egységes mobiltöltők után az Európai Bizottság illetékes szerve állítólag egy olyan jogszabály-tervezeten dolgozik, mely kötelezővé tenné a készülékgyártók számára az egyszerű(bb), akár a felhasználó által otthon is elvégezhető akkucserét – írja a HWSW a holland Het Financieele Dagblad által megszellőztetett tervről.

A fenntarthatósági célokat ez úgy szolgálná, hogy a mobiltelefonok életciklusa a nehéz akkucsere miatt lerövidült a korábbi időszakokhoz képest. Ugyanis sokszor csak azért kénytelenek lecserélni 2-3 éves mobiljukat a felhasználók, mert a gyárilag beszerelt akkumulátor cellái elfáradtak, cseréjük pedig nehézkes és költséges.

A most készülő szabályrendszer lényegében az összes piaci szereplőre kihathat, ugyanis a legtöbb telefonnál már nem levehető a hátlap, így a felhasználók nagy része nem tudja cserélni az egységeket. De már az sem ritka, hogy az áramforrás  a hardver elválaszthatatlan része. Viszont a technológia gyengesége, hogy az akkumulátorok élettartama folyamatosan rövidül.

Az Európai Bizottság “Európai zöld megállapodásért” felelős alelnöke, Frans Timmermann biztos által jegyzett jogszabály-tervezet véget vetne ennek a gyakorlatnak, “egyszerűbb akkumulátorcserét” előírva a gyártók számára annak érdekében, hogy az eszközök életciklusa könnyen meghosszabbítható legyen, ezáltal a jelenleginél lényegesen kevesebb elektromos hulladék keletkezzen. A Napi.hu által idézett javaslat azt is tiltaná a gyártóknak, hogy az eladatlan komponenseket újrahasznosítás nélkül megsemmisítésék. Emellett egy átfogó, EU-s szintű elektronikai hulladék újrahasznosítási programot vezetnének be.  Az EU már erősen fellépett az utóbbi időben a mobilok piacán: legutóbb azt szabályozták, hogy csak egyféle mobiltöltőt lehet majd gyártani a telefonokhoz.


Ezzel a lépéssel az Unió egyértelműen a mobiltelefonok gyártóinak arra, az elmúlt években elharapódzott gyakorlatára kíván reagálni, hogy a telefonokon gyakorlatilag már semmit sem tud a felhasználó megjavítani vagy cserélni, sőt, a független szervizek is egyre komolyabb akadályokba ütköznek. A gyártók azonban jól járnak a szétszedhetetlen telefonokkal, mivel így irreálisan magasra tudják belőni a javíttatási költségeket – mind befektetett energia, mind pénz szempontjából – arra ösztönözve a vásárlókat, hogy inkább kisebb hiba esetén is cseréljék le a készüléket.

Ráadásul az akkumulátorok azok az alkatrészei a mobiltelefonoknak, melyek rendeltetésszerű használat mellett is folyamatosan veszítenek a teljesítményükből, így még ha a hardver többi része nem is hibásodik meg, néhány év alatt a korábban jól működő készülék egyre használhatatlanabb lesz. A rendszeres töltés-kisülés ciklusoktól ugyanis az akkumulátorok celláinak tárolókapacitása a technológiából fakadóan csökken, ez pedig a felhasználó oldalán úgy jelentkezik, hogy a telefont, mely új korában két-három napot is kibírt, néhány óránként újra kell tölteni.

Azonban míg régebben – akár két-három éve – bevett gyakorlat volt, hogy a felhasználó maga cserélhette az akkumulátort, és jobbára az Apple és néhány más gyártó házilag javíthatatlanra tervezett készüléke jelentette a kivételt, melyeken nem lehet akksit cserélni, mára dominánssá vált a gyári összeszerelés.  Ráadásul olyan gyakorlatra is fény derült, hogy a hardver teljesítményét a gyártó – konkrétan az Apple, de vélhetően más cégek is – szoftveres megoldással gyengítik, mikor egy új modell megjelenik a piacon, így ösztönözve a vásárlókat a fogyasztásra. Ezzel azon kívül, hogy a fogyasztókat kizsebeli, az is probléma, hogy jóval nagyobb a környezeti terhelése az eszközök cserélésének, mint javításának, és gyakorlatilag mindenki rosszul jár vele a gyártón, valamint a gyártó részvényesein, tulajdonosain kívül.

És nem csupán a gyártás, valamint a leszállítás során szennyezik a környezetet az új termékek, de az eldobott – adott esetben kis javítással tovább használható – elektronikai hulladék a perifériaországokban köt ki, ahol súlyosan egészség- és környezetromboló rabszolgamunka keretein belül nyerik ki belőle a használható nyersanyagokat. A Magyar Természetvédők Szövetsége, valamint anyaszervezetük, a Friends of the Earth már régóta tiltakozik a tervezett elavulás ellen, mely nem csupán a mobilok, de egyéb elektronikai és műszaki eszközök esetében is komoly problémákat jelent úgy a felhasználók, mint a környezet számára.

Mint honlapjukon írják,

„Csak elektronikai hulladékból évente 4500 Eiffel-torony tömegével egyenlő mennyiség keletkezik, miközben az elromlott eszközök csak kevesebb mint felét javítjuk meg. A hulladék jellemzően Távol-Keleten vagy Afrikában köt ki, ahol súlyos környezet- és egészségkárosító módon bontják szét. Ez azonban csak a történet vége. Az eszközök előállítása és használata még nagyobb teher a bolygónak. A világ anyagfelhasználása 2017-ben kilencven milliárd tonna volt, azaz fejenként – beleértve a csecsemőket is – tizenkétezer kiló!”

via mérce.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek