A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az indiai fővárosban a legszennyezettebb a levegő az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb felmérése szerint, amelynek során 91 országot és összesen 1600 várost vizsgáltak.

A The Times of India című angol nyelvű indiai napilap honlapján az ENSZ szakosított szervének adataira hivatkozva azt írta, hogy Újdelhiben az egy köbméter levegőben található 2,5 mikron, vagy annál kisebb átmérőjű, egészségre különösen veszélyes porszemcsék (PM2,5) koncentrációja átlagosan 153 mikrogramm, miközben a WHO szerint 10 mikrogramm körül lehetne ennek éves átlagértéke. A levegő szennyezettségének szintje Újdelhiben így lényegesen magasabb, mint Ázsia más sűrűn lakott városaiban, köztük a korábban legszennyezettebb levegőjű városnak tartott Pekingben (56 mikrogramm/köbméter), Karacsiban (117 mikrogramm/köbméter) vagy Sanghajban (36 mikrogramm/köbméter).

A PM10 (szálló por) koncentrációja Újdelhiben szintén magas, 286 mikrogramm köbméterenként, vagyis több mint 14-szerese a WHO által megengedett éves átlagértéknek. Igaz, ebből a szempontból sokkal rosszabb a helyzet a pakisztáni Pesavarban, ahol 540 mikrogramm/köbméter ez az érték.

Újdelhi délelőtti szürkületÚjdelhi délelőtti szürkület
A WHO a levegő minőségét a PM10 és PM2,5 éves átlagkoncentrációja alapján határozza meg. Az adatok a 2008 és 2013 közötti időszakból származnak, a legtöbb érték pedig a 2011-es és a 2012-es évből került ki. Anumita Rojcsovdhuri, az újdelhi Tudományos és Környezetvédelmi Központ (CSE) illetékese a WHO jelentésére reagálva elmondta, hogy Indiában a légszennyezettség a halálozások ötödik leggyakoribb oka.  Nem ez az első alkalom, hogy Újdelhi a levegő rossz minősége miatt a figyelem középpontjába kerül. Januárban a Yale Egyetem a környezeti teljesítmény indexet mérve a vizsgált 178 országból az utolsó öt közé sorolta Indiát számos paraméter, többek között a légszennyezettség alapján.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás