A rovat kizárólagos támogatója

Budapesten 2017. május 18-21.között az immár 27. alkalommal megrendezésre kerülő Zöld Civil Országos Találkozó (röviden Zöld OT) hagyományos programelemeinek megőrzése mellett számos újdonsággal jelentkezik.

Az egyik ezek közül, hogy a Zöld OT-k történetében először lesz budapesti helyszínen a 4 napos esemény. A Zöld Civil Együttműködés tagjainak találkozója – hivatalos nevén a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek Országos Találkozója – 1990 óta hagyományosan mindig más helyszínen, más szervezők által kerül megtartásra. Az összejövetelen a Zöld Civil Együttműködés tagjai mellett szeretettel várják a munkájuk kapcsán környezet- vagy természetvédelemmel foglalkozó civil, kormányzati vagy magánszektorban tevékenykedő személyeket csakúgy, mint a téma iránt érdeklődő laikus látogatókat.

A tudásmegosztás mellett kiemelt célja a Találkozónak az ország különböző területein működő civilek együttműködésének erősítése is. A Zöld OT évente 600 résztvevőt vonz, azonban a fővárosi helyszín miatt a szervezők ezúttal 1000 érdeklődőre számítanak.

Tradíció és megújulás

A 2017-es Zöld OT-t szervező fiatalokból álló csapat számos újítást kezdeményezett, amelyekkel elsődleges céljuk, hogy a jövő generációja számára is vonzóvá tegyék az eseményt, hiszen nagyon fontos, hogy legyen kinek továbbadni a “stafétabotot”, azaz a megszerzett tudást és tapasztalatot. Ezek mellett a hivatalos feladatait továbbra is ellátja az esemény: a tagszervezetek demokratikus úton megválasztják a Zöld Civil Együttműködés tisztségviselőit, valamint meghozzák a működéssel kapcsolatos döntéseket, illetve állásfoglalásokat alkotnak és fogadnak el az egyes szakterületek aktuális kérdéseiről. Idén is lesznek plenáris és szekcióülések, ahol többek között a fiatalok előtt álló zöld életpályáról, a “gyüttmentség” trendjéről, az elektromobilitásról, az élelmiszer-önrendelkezésről, a hulladékégetés problémájáról, vagy épp a teremtésvédelemről esik szó.

Elmaradhatatlan részét képezik a programnak a természetjáró túrák és a kulturális programok. Utóbbi egyik fontos eleme a május 19-én nyíló “Zöld aktivizmus” c. fotókiállítás, amely a hazai zöld civil mozgalom történetét mutatja be. A hétvégi Zöld Expon pedig civil szervezetek tevékenységét és vállalatok környezetbarát termékeit ismerhetik meg a látogatók.
A fentiek mellett a szervezők kiemelt célja a fiatal generációk nagyobb arányú bevonása. Ezt szolgálja többek között a május 19-én megtartásra kerülő Zöld Diákköri Konferencia, ahol 10 ifjú kutató mutatja be saját innovatív pályamunkáit.

Mindazonáltal a természet- és környezetvédelem nemcsak a programok szintjén jelenik meg, hanem a rendezvény ökológiai lábnyomának minimalizálásában is. Ennek részét képezi a szelektív hulladékgyűjtés biztosítása csakúgy, mint a tömegközlekedés és a kerékpáros közlekedés előnyben részesítése. A vidékről érkezők utazásának megkönnyítését pedig az Oszkárral kötött partnerség szolgálja.
Több Fenntartható Vendéglátóhely is kitelepül a helyszínre, így nemcsak a húsevők, de a vegetáriánusok és a vegánok is megtalálják a kedvükre való táplálékot. Ráadásul mindezt biológiailag lebomló (PLA – növényi alapú) műanyag tálakból és evőeszközökkel fogyaszthatják el!

Az esti, kötetlen programkínálat is fiatalosabb színezetet ölt idén.

A szervezők filmvetítésekkel, Budapest témájú vetélkedővel, slam poetry-vel, táncházzal és könnyűzenei koncertekkel várják a látogatókat, a regisztráció maga pedig kedvezményes a hallgatók számára.

A Zöld OT zárónapja, május 21-e a Magyar Természet Napja, amelyre a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a WWF az egész család számára vonzó programcsokorral készül.

Időpont: 2017. május 18-21. Csillebérci Szabadidő és Ifjúsági Központ Cím: 1121 Budapest, Konkoly Thege M. u. 21.

     Regisztráció:

    Részletes program:

Sajtókapcsolat: Kump Edina 30/7305276
Bodnár Katalin Társadalmi kapcsolatok igazgató Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1121 Budapest, Költő u. 21
Mobil: 20/243 20 59 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek