Hirdetés

A kormányfő vejéhez köthető kastélyvásárlás, illetve a jegybanki alapítványok ingatlanügyeinek tükrében nem meglepő egy – az adócsomagban elbújtatott – paragrafus, mely hatalmas adókedvezményt kínál a műemlékek üzemeltetői, felújítói számára – szúrta ki a Magyar Nemzet.

Százmillió euró, azaz több mint 31 milliárd forint összegig levonható lesz a műemléki épületek felújításának költsége jövőre a társaságiadó-alapból, ha a parlament elfogadja a 2017-es adócsomagot. Az erről rendelkező paragrafust a Magyar Nemzet érdeklődése nyomán Siklós Márta adószakértő szúrta ki. A részletekről szólva a lapnak elmondta azt is, mindehhez még arra sincs szükség, hogy a kedvezménnyel élő vállalkozás az épület tulajdonosa legyen. Elég hozzá az is, ha a kincstári vagy önkormányzati épület vagyonkezelője vagy bérlője. A Leitner+Leitner Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. szakértője hozzátette, azok is részesülhetnek ebben a kedvezményben, akik a pénzt adják a felújítási munkákra. De jól járnak azok is, akik nem felújítanak egy műemléki épületet, hanem csak üzemeltetik. Ők az üzemeltetés fejében legfeljebb ötven százalékkal csökkenthetik társaságiadó-alapjukat.

Az adószakértő meglátásán kívül érdekes az a mellékletkiegészítés is, ami arról szól, hogy ha magánszemély a felújító vagy karbantartó, akkor az érdekkörébe tartozó társas vállalkozás erre a célra szánt adománya illetékmentességet élvez. Azaz, aki megfelel a tervezett jogszabályban foglaltaknak, a saját cégei között illetékmentesen tudja járatni ezeket az összegeket.

A magyarországi kastélyok, műemléki épületek üzemeltetetésének és felújításának elősegítése kétségtelenül fontos társadalmi cél, amelyre nem ördögtől való pénzt áldozni. Felvetődhetnek ugyanakkor kérdések az időzítéssel kapcsolatban.

Turai mutyi

Mint arról már több lap is beszámolt, a műemlékvédelem alatt álló turai kastély, a körülötte elterülő többhektáros, ősfás parkkal együtt például úgy váltott tulajdonost, hogy a személyes kapcsolatok, az üzleti érdekeltségek és egy illetékbefizetési igazolás tanúsága szerint a tranzakció hátterében minden bizonnyal Orbán Viktor miniszterelnök lányának férje, Tiborcz István áll. Sajtóinformációk szerint a területen ugyanakkor már el is kezdődtek a munkálatok, a kertrendezést tekintve legalábbis biztosan.


Kivágják a védett kastélypark fáit
Egy feljelentés szerint elkezdték kivágni a védett turai kastélypark fáit. A tavaly eladott kastély megvásárlói mögött – a közvilágítási panamák főszereplőjét – Tiborcz Istvánt, Orbán Viktor vejét sejthetjük, mivel a vevő cégek egyike nevében ő fizette be az illetéket.  

A turai kastély 2007-ben. Nekivágtak

A turai kastély 2007-ben. Nekivágtak   H. Szabó Sándor / MTI


Ugyancsak kérdéseket vet föl a javaslat időzítése kapcsán az is, hogy a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) tartozó, 28 milliárd forint alaptőkével létrehozott Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (Pageo) kutató- és oktatási központot alakít ki a budai Várnegyedben. Két ingatlant is vásároltak erre a célra, és természetesen mindkettő műemlék.  Az egyik az Úri utca 72. szám alatt található épület, amelyhez jelentős pincerendszer is tartozik. A másik a régi budai városháza épülete, ahol az oktatásra szánt helyiségek mellett a hírek szerint borbolt is helyet kap majd. Ennek az épületnek a renoválási munkáiban a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester érdekeltségeihez sorolt Magyar Építő Zrt. és az egykor Tiborcz István tulajdonában lévő Elios Zrt. vesz részt, utóbbi a világítás megújításáért felel.

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy az adócsomag e részét kizárólag a jegybank és a kormány érdekeltségi körébe tartozó személyek érdekében alkották meg, mindenesetre érdekes, hogy mégis pont most, és ilyen hatalmas összeggel támogatják a hasonló épületekről való gondoskodást. Ezzel kapcsolatban meg is kerestük a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóosztályát, lapzártánkig azonban még nem kaptunk választ a kérdéseinkre. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a változás az országban rengeteg műemléki védelem alatt álló épületet érint, jelentősen megkönnyíti az önkormányzatok dolgát is, ha felújítani szeretnének, mivel ezek igen költséges munkák – írta a Magyar Nemzet.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás