A rovat kizárólagos támogatója

Hétvégenként ismét látogatható a Buják fölötti hegyvidék legmagasabb pontján álló egykori grófi vadászház – számolt be a turistamagazin.

2017 Október utolsó hetében adta át a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. a tetőtől talpig felújított Sas-bérci kilátót az azonos nevű, 469 méteres hegy tetején. A környék legnagyobb kiterjedésű erdőségének egyik legmagasabb pontja félúton helyezkedik el a Cserhát két ismertebb csúcsa, a Szandavár és a Tepke között.  Az 1910-es években Gróf Poppenheim Szigfrid erdőtulajdonos a feleségének, gróf Károlyi Erzsébetnek építtette Franz Zell müncheni építész tervei alapján. Szűk két évtizedig használták eredeti céljaira a kőfalak tetején lévő részt vadászatok alkalmával. Az alsó szinten egészen az 1950-es évekig az erdész családja lakott, míg az emelet szobáiban egyre kevesebbszer pihentek meg vadászok.

A kilencvenes évekre a torony faszerkezete nagyrészt összeomlott, de új tulajdonosa felismerte az értékét, és a 2000-es évtized elejére egyszerű anyagokkal, eredeti formájában helyreállította. A felhasznált fa azonban nem állta ki az idő próbáját, ezért került sor az újabb nagyszabású karbantartásra, a fából épült részek újjáépítésével, immár 12 köbméter kiváló minőségű vörösfenyő felhasználásával.

A kilátóteraszra belső fémlépcső vezet fel, ebből a lépcsőházból nyílnak a földszinti és a második emeleti szobák is. Az első emeletnek saját külső lépcsője van, külön bejárattal. A harmadik, legfelső emelet, azaz a kőtorony tetején álló, tulajdonképpeni vadászház zárt szobáiban erdészeti és helytörténeti kilállítást rendeztek be.

Az alsó három szint szobáit az erdőgazdaság a jövőben turistaszálláshelyként szeretné hasznosítani. Ennek egyelőre legnagyobb akadálya a közművek, elsősorban a víz hiánya a civilizációtól távoli hegytetőn. Az erdészet szakemberei ezzel kapcsolatban jelenleg is többféle alternatív lehetőséget vizsgálnak. A galyatetői kilátó őseként minden esélye megvan rá, hogy egyszer a mátrai kilátóhoz hasonló, közkedvelt szálláshellyé váljon.
A kilátó Bujákról bő hat kilométeres túrával érhető el, a Palóc Piros Vándorút piros sáv jelzésén. Részben vele közös útvonalon, választhatjuk a bujáki ökológiai tanösvényt is, amelynek végállomása a kilátónál található. Kerékpárral szilárd burkolatú erdei úton 150 méterig, annak folytatásában, murván egészen az épületig gurulhatunk.

Forrás, és fotógaléria >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás