A rovat kizárólagos támogatója

Újra akcióba lendült az SZTE TIK Zöld Kommandója, pénteken délután több mint harminc önkéntes kezdet neki az Egyetemi Füvészkert csinosításának, ahol egy hét múlva szombaton rendezik az első esküvőt.

Az egyetemi oktatók és hallgatók lecsiszolnak és lakoznak kéttucatnyi padot, kifestenek két helyiséget, virágokat ültetnek és rendbe rakják a botanikus kert egyik pergoláját, ahol néhány nap múlva az SZTE két polgára mondja majd ki a boldogító igent.A Zöld Kommandó persze körbe járta az irodákat is, hogy segítséget nyújtsanak az elektromos berendezések energiafogyasztásának csökkentéséhez. A számítógépekre és nyomtatókra kikerülnek a kikapcsolásukra figyelmeztető feliratok, a termosztátok alá pedig a kérés, télen ne tekerjék 20 fok fölé a fűtést.
Az SZTE TIK által létrehozott Zöld Kommandó célja a környezettudatos szemlélet népszerűsítése, az energiatakarékos megoldások elterjesztése, s egyben a kiszemelt egyetemi egység otthonosabbá tétele.

szegedi "zöldrefestés"szegedi "zöldrefestés"
A kommandó elsőként 2011 januárjának végén a Gazdasági és Műszaki Főigazgatóság Rákóczi téri épületében lendült akcióban. A kezdeményezésben résztvevő önkéntesek először felmérték a problémás területeket, majd kidolgozták a lehetséges megoldásokat és az ütemtervet az 1960-as években épült irodák zöldebbé és kellemesebbé tételére. Másfél nap alatt kipakolták a háromszintes főigazgatóságról a fölösleges bútorokat, az Egyetemi Füvészkertbe költöztették az ápolásra szoruló növényeket, új, hatékonyabb archiválási rendszert dolgoztak ki, és újratervezték a szelektív hulladékgyűjtők elhelyezését. A folyósokra útbaigazító táblák, az irodai gépekre, elektromos berendezésekre az energiatakarékosságra figyelmeztető feliratok, a mosdókba, teakonyhákba környezettudatos konyhai tisztítószerek kerültek. Számos helyiség kifestettek, újjászületett a tárgyaló, a közösségi tér és az igazgatói váró.

Megszépülő szegedi botanikus kertMegszépülő szegedi botanikus kert
A környezettudatos viselkedést népszerűsítő akciót már komoly szakmai elismerést is kapott: beválogatták a legjobb társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos hazai kezdeményezéseket bemutató kiállításra, a CSR Piacra. A magyar EU-elnökség hivatalos kísérőrendezvényeként megszervezett kiállításon június 2-án a Millenárison az SZTE TIK olyan cégek társaságában mutatkozik be mint a Coca Cola, a Mol, a Richter vagy az OTP.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek