Hirdetés
greenfo/mti

Rekordmeleg és -száraz tavaszt tudhatnak maguk mögött a németek és a britek. Egyes szakértők súlyosabb aszályt jósolnak a nyárra, mint az 1976-os, amikor adagolni kellett a vizet.

Németországban a rendszeres mérések 1893-as kezdete óta nem volt példa arra, hogy ilyen kevés csapadék hulljon márciusban, áprilisban és májusban. A német meteorológiai szolgálat (DWD) előzetes adatai szerint a napos órák száma is rekordot döntött: az 1951 óta mért átlagot nem kevesebb, mint ötven százalékkal haladta meg az idei. A tavaszi átlaghőmérséklet tekintetében is mindössze 0,5 Celsius-fokkal csúszott le az idei év az első helyről: 2007 tavaszán ennyivel volt melegebb, mint 2011-ben. Az idei tavasz az erős éjjeli fagyok ellenére így is 2,4 fokkal melegebb volt, mint a sokévi átlag.

Közép-Angliában – egészen pontosan a London-Manchester-Bristol háromszögben – 1659-ig mennek vissza a rendszeres meteorológiai mérések, de olyan meleg tavaszt, mint az idei, még nem regisztráltak. A The Daily Telegraph online kiadása szerint az idei tavasz egész Nagy-Britanniában is a legmelegebb és a legszárazabb volt, bár a mérési eredmények itt csak 1910-től állnak rendelkezésre.

Egyes brit szakértők súlyosabb aszályt jósolnak a nyárra, mint az 1976-os, amikor adagolni kellett a vizet, és külön aszályügyi minisztert neveztek ki az esős éghajlatáról ismert szigetországban. Az előrejelzések szerint az idei június és július különösen meleg lesz, jelentős mennyiségű csapadék csak augusztusban várható – írja az újság.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás