A rovat kizárólagos támogatója
Kövesi Sándor, tájegységvezető DINP

Lezárult két kiemelt természetvédelmi terület, a dávodi Földvári-tó és a Karapancsai erdei-tavak megújítása. A 300 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megvalósított projekt 2 helyszínén műtárgyak felújításával, a csatornák és tavak kotrásával és bioremediácóval valósult meg az élőhely-fejlesztés.

A projekt keretében elvégzett műszaki beavatkozásoknak köszönhetően már az idei évben sikerült mindkét vízrendszert teljesen feltölteni, lehetőséget adva a változatos, vizes élőhelyekhez kötődő fajok megjelenésének és megtelepedésének.

A projekt eredményeképpen a Dávodi Földvári-tó egyik tóegységénél a telepesen fészkelő madárfajok, mint például a nagy kócsag és a kiskócsag, zavartalanul kezdhettek a költéshez. Két másik tóegység kotrásával létrejött nagy kiterjedésű, nyílt vízfelületen pedig változatos madárvilág jelent meg táplálkozni, illetve több faj is költéshez kezdett a part menti növényzetben (cigányréce, böjti réce, szárcsa, nyári lúd).

Karapancsa vizes élőhely DDNP

A felújított vízügyi műtárgyak segítségével és a kikotort szakaszoknak köszönhetően vízzel telt meg a Karapancsai erdei-tavak legnagyobb tóegysége és a vízrendszer többi eleme is, lehetőséget adva a változatos, vizes élőhelyekhez kötődő fajok megjelenéséhez és megtelepedéséhez. Késő tavasszal már tojásos fészekaljait találtuk a nyári ludaknak, nagy számban voltak jelen szárcsák és rendszeresen megjelent vadászni a rétisas.

Összességében elmondható, hogy a gazdag élővilág fennmaradásának biztosítása érdekében elnyert európai uniós támogatás segítségével megvalósulhat a szárazodó Mohácsi-sziget területein az ökológiai állapot javítása és megőrzése, illetve a jellegzetes vizes és vízi élőhelyek kiterjedésének, erdei élőhelyek vízellátásának növelése.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek