A rovat kizárólagos támogatója

A szikes tavi és a szikes pusztai élőhelyek fennmaradásáért az Európai Unió 2 milliárdos LIFE forrásából újra egyesítenek egy – az ötvenes években kettévágott szikes tavat a Kiskunságban. Áthelyezik az V. számú csatorna 6 km-es szakaszát, és több mint 800 hektáron végeznek természetvédelmi célú élőhely kezelést.

A Kiskunság középső részén található Böddi-szék védett madárfajok tucatjainak ad fészkelő- és táplálkozó helyet. A tómedret azonban annak idején kettévágták a Duna-völgy középső szakaszának belvízrendezésre hivatott Sós-éri főcsatornával, ami természetvédelmi szempontból nem volt üdvözítő megoldás. 60-70 év távlatából már jól látszanak a következmények: a csatorna akadályozza a természetes vízmozgást, megváltoztatja a szikes tó vízháztartását, szerves anyag feldúsulást, eutrofizációt okoz, és a tó fokozatos feltöltődését eredményezi.

A hat éves LIFE projekt keretében áthelyezik a szikes tavat átszelő csatorna 6 km-es szakaszát, és a megvásárlandó 400 hektár földterülettel együtt több mint 800 hektárt kezelnek majd természetvédelmi szervezetek kimondottan azzal a céllal, hogy helyreállítsák és térben megnöveljék a szikes tó és szikes gyepek kiterjedését. Az akadálytalan, természetes vízjárás helyreállításának köszönhetően a nyílt vízi felület a jelenlegi 180 hektárról várhatóan 400 hektárra nő majd.

A Böddi-szék nádasodó öbleA Böddi-szék nádasodó öble

Az elnádasodott szikes rétek kezelését őshonos magyar háziállat fajtákkal végzik majd, magyar tarka és szürkemarhák, parlagi szamarak és juhok érkeznek a területre. Mindegyik háziállat más-más legelési szokásokkal hasznosítja a szikes pusztai élőhelyeket. A szamarakat például azért vetik be, mert nem válogatósak. Elfogyasztják a szúrós növényeket és kórókat is, ráadásul nagyon rövidre rágják a növényzetet, ami kedvező a szikeseken fészkelő parti madaraknak. A legelőterületek csökkenését okozó inváziós növények, elsősorban az ezüstfa és a selyemkóró állományainak visszaszorításával tovább javítható az élőhelyek állapota.

A Böddi-szék az időszakosan kiszáradó magyarországi tavak között igen jelentős, a nyílt vízfelszínű időszakos szikes tavak 18%-át teszi ki. Európában ritka és különleges jelentőségű élőhely, ami része a Natura 2000 hálózatnak (az EU ökológiai hálózata), és hazai jogszabályok által is védett terület.

legeltetés a csatornapartonlegeltetés a csatornaparton

Aki szeretne ellátogatni a területre, az a projekt időtartama alatt is megteheti. A Dunatáj Természet- és Környezetvédelmi Közalapítvány munkatársai és önkéntesei közel két évtizede dolgoznak azért, hogy megismertessék a Böddi-szék élővilágát az érdeklődőkkel. Tanösvényt, madármegfigyelő tornyot, fotós leseket építettek, és rendszeresen szerveznek természetvédelmi szakemberek által vezetett túrát és rendezvényeket. A Közalapítványnak a Böddi-szék élőhely-kezelésében is kiemelt szerepe van, több mint 250 hektáron folytat természetvédelmi szempontú legeltetést helyi állattartókkal együttműködve.

A Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület rendszeres monitoring tevékenységet folytat a térségben, s jelentős eredményeket ért el többek között a sitke és lappantyú kutatásban, valamint a túzokvédelem területén. A LIFE+ projekt előkészítésében mindkét szervezet kiemelt szerepet játszott, ezért a nagy volumenű élőhely-rekonstrukciós munkát is együtt valósítják meg projektpartnerekként a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósággal közösen. Fentiekből kitűnik, hogy a legeltetéses állattartáson alapuló élőhelykezelésnek vannak hagyományai a térségben, így a projekt megvalósítása során továbbra is számítunk a területen már jelenleg is gazdálkodó állattartók együttműködésére.

Bíbic kamillábanBíbic kamillában

A terepi munkálatok előrehaladásáról, és a Böddi-székre szervezett kirándulásokról, eseményekről a projekt készülő honlapján és a KNPI Facebook oldalán is rendszeresen hírt adunk majd.

A projekt alapadatai:
• Címe: Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban
• Főkedvezményezett: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
• Társkedvezményezettek (projektpartnerek):
o Dunatáj Természet- és Környezetvédelmi Közalapítvány
o Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület
• Társfinanszírozó: Vidékfejlesztési Minisztérium
• A projekt időtartama: 2013. október 1. – 2019. június 30.
• A projekt összköltsége: 7 199 323 Euro
• A projekt költségeinek 75%-át az EU természetvédelmi kerete, a LIFE Nature Alap finanszírozza, 20 %-át pedig a Vidékfejlesztési Minisztérium biztosítja

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás