Hirdetés

Először kaptak lencsevégre a veszélyeztetett fajok vörös listáján szereplő halászmacskákat Kambodzsában több mint tíz év után – jelentette be a Fauna and Flora International (FFI) nevű nemzetközi természetvédelmi szervezet.

Az ország délnyugati részén fekvő Koh Kong tartománybeli Peam Krasaop vadvédelmi területen és a Sihanoukville tartománybeli Ream Nemzeti Parkban felállított kameracsapdák összesen három példányról készítettek felvételeket. Ezek a faj első hivatalosan dokumentált észlelései 2003 óta. 

Ret Thaung, az FFI projektvezetője szerint a halászmacskák a vizenyős területeket kedvelik, ám az ilyen területének visszaszorulása populációjuk drasztikus csökkenéséhez vezetett az ázsiai élőhelyeik jelentős részén. "Különösen örülünk, hogy hím és nőstény példányokat is láttunk" – tette hozzá Thaung. A halászmacskák nagyjából kétszer nagyobbak, mint háziasított társaik, a lábaik rövidek, a testük hosszú.

 

halászmacska Kambodzsa kép:fauna-flora.org

Fotó: fauna-flora.org

A vadmacskákon kívül a kameracsapdák egy sor fenyegetett faj, köztük a súlyosan veszélyeztetett hátsó-indiai tobzoska, a veszélyeztetett disznószarvas és a sebezhető simaszőrű vidra, a nagyfoltú cibetmacska és a számbárszarvas egyedeit is megörökítették.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás