A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

Oroszországban újra kitörtek az erdőtüzek: az elmúlt 24 órában országszerte 178 helyen, összesen közel 8500 hektáron égett le az erdő. A leginkább sújtott területek Szverdlov, Tyumeny, Cseljabinszk és Kurgan megyék, valamint a Hanti-Manszi autonóm terület és Jakutföld.

Ugyancsak 24 óra alatt 120 erdőtüzet sikerült eloltani. Már napok óta érkeznek hírek az ország különböző részeiben, főleg Szibériában kitört természetes tüzekről, tegnap azonban kiadta idei első statisztikáját az erdőgazdálkodási főhatóság. Ebből a fenti adatok mellett kiderül, hogy a jelenleg pusztító tüzek 55,6 százalékát emberek okozták, további 4,5 százalék mezőgazdasági munkákkal kapcsolatban tört ki, a többi oka egyelőre ismereten.

Tavaly a hosszú forróság és aszály miatt a szokásosnál jóval több erdő- és tőzegtűz csaknem egymillió hektárnyi erdőt és teljes falvakat perzselt fel Oroszországban, és napokra füstködbe burkolta a fővárost. Hivatalos adatok szerint a lángok mintegy félszáz emberéletet követeltek, és hatalmas, a gazdasági mutatókra érezhetően kiható anyagi károkat okoztak. Több mint 1,1 millió hektárnyi erdő égett le, s a közel 30 ezer erdő- és tőzegtűz oltásában mintegy 300 ezer ember vett részt.

Azóta számos intézkedést hoztak a tüzek megelőzésére, és az egykori mocsárlecsapolások után visszamaradt, száraz és gyúlékony tőzeges területeket elkezdték elárasztani vízzel. Az utóbbi hetekben a hatóságok expedíciói járták az országot, hogy ellenőrizzék, mindenütt megtették-e a szükséges intézkedéseket.

Az állam őszre új házakat épített azoknak, akiknek a lakhelye leégett a tüzekben. Ezzel kapcsolatban az Eho Moszkvi rádióadón szakértők arra figyelmeztettek: az új házak minősége bőven hagy maga után kívánnivalókat, de azok, akiknek nagy erőfeszítések árán sikerült megvédeni saját házaikat, mégiscsak azt látják, hogy szomszédaik, akik nem tettek eleget lakhelyük védelméért, most vadonatúj, szép házakban laknak. Ez aligha kelt bennük jó érzést, mondták, hangsúlyozva: jó lesz vigyázni, mert semmiféle garancia nincs rá, hogy az állami költségvetésből idén is új házat kapnak azok, akiknek lakhelye az erdő- és tőzegtüzek martalékává válik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás