A rovat kizárólagos támogatója

A Földművelésügyi Minisztérium a Szegedi Vadasparkkal együttműködve mintegy 700, csempészektől lefoglalt görög teknőst (Testudo hermanni) szállított vissza eredeti élőhelyére, Nyugat-Bulgáriába. Az állatok már eredeti élőhelyükön élvezhetik a szabadságot.

A szállítmány július 14-én indult el a Szegedi Vadasparkból. Az eseményen V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár elmondta: a teknősöket tavaly szeptemberben találták meg a határőrök a tiszaszigeti átkelő közelében. A több mint ezer, zsákokba zsúfolt hüllő kifejezetten rossz egészségügyi állapotban volt, amikor a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjába került. A szegedi gondozók mindent megtettek azért, hogy a legyengült teknősök közül minél többet megmentsenek. Az elvégzett DNS-vizsgálatok pedig egyértelműen igazolták, hogy a teknősök Nyugat-Bulgária görög-macedón határhoz közel eső területéről származnak.

A legyengült állatok sikeres gyógykezelése és teleltetése után végül összesen 686 állat vághatott neki a hazafelé tartó hosszú, több mint ezer kilométeres útnak. A szállítmányt a Szegedi Vadaspark szakemberei mellett a minisztérium két munkatársa is elkísérte. A szakemberek a bolgár környezetvédelmi tárcával együttműködésben választották ki a visszatelepítésre alkalmas helyszínt.

 

Kép: FM Sajtóiroda

Az állatok új otthona ideális, hiszen a teljes mértékben zavartalan terület kiváló élőhelyet biztosít a hüllőknek. Korábban a túlzott gyűjtés miatt a görög teknős teljesen eltűnt a visszatelepítésre kijelölt területről. Ezért is döntöttek úgy a bolgár szakemberek, hogy ide kerüljenek vissza az állatok. A remények szerint a környező hegyekben egy életképes populáció alakulhat ki. Ezzel a Földművelésügyi Minisztérium és a Szegedi Vadaspark nem csupán néhány állat szabadon engedéséhez, hanem egy – az adott területről kipusztult– faj igazi visszatelepítéséhez nyújtott segítséget.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek