Hirdetés

Két hónapnyi kényszerszünet után ismét látogatható az ország leggazdagabb növénytani gyűjteménye, a Vácrátóton található Nemzeti Botanikus Kert. Egyelőre rendezvényeket, csoportos sétavezetéseket nem szerveznek, valamint beltéri helyszínek (üvegházak, kiállítóterek) sem látogathatók, de a szabadtéri gyűjtemények már igen.

Még néhány hétig tavasz végi – nyár eleji virágpompában várja látogatóit a Nemzeti Botanikus Kert. Május 18-tól látogatható kert három szabadtéri gyűjteménye, nyári nyitva tartás szerint, naponta 8.00-18.00 óráig. A nyitást követő napokban nyomon tudják követni, hogyan fordul át a Kert tavaszi arca a nyárba.

Virágoznak az ember magasságú, Ázsia hegyvidéki lejtőin honos korbácsliliomok, a Kínában honos és a “virágok királyának” nevezett fás bazsarózsák különféle fajtái, az idén először (!) látható szakállas nőszirom gyűjteményünk díszes példányai, amelyek nem csak káprázatos színükkel, hanem intenzív illatukkal is elbűvölőek.

A Kert ligetes részének természetközeli hatását fokozzák az amerikai származású, halvány lila virágú prérigyertyák. Még nyílik az amerikai virágsom, Észak-amerikai tansétánk egyik állomása, illetve már nyílik a kerti hibrid illatos fűszercserje. A tavak partján már sárgállanak a hazánkban is honos mocsári nőszirom virágai. A kányabangiták tányérszerű fehér virágcsoportjai egyes kertészeti fajtákon kivételesen méretesek. A március közepe óta kilombosodott fák alatt sétálni, az énekesmadarak énekét és a fiókák csivitelését hallgatni üdítő élmény.

Az utóbbi hetekben megkezdték az egynyári ágyások betelepítését is, a Rózsakertben már az egynyári virágkiültetés, a Tornácosház oszlopai között pedig muskátlik várják a látogatókat.

Várható/folyamatban lévő nyílások:

fásszárú bazsarózsák

korbácsliliom

illatos fűszercserje

nőszirom gyűjtemény

különféle hagymák, díszhagymák, keresztesvirágúak amerikai virágsom

mocsári nőszirom prérigyertya kányabangita fajták és egyéb számos

cserje ill. fa, évelőnövények az üvegházak előtt dézsákban a

bougainvillea gyűjtemény

Képek: Sólyom Barbara

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás