Hirdetés
greenfo/MTI

Alberto Fernández elnök megint bejelentette Argentína igényét a brit korona fennhatósága alá tartozó dél-atlanti Falkland-szigetekre, amikért 40 éve a két ország háborút vívott egymással.

„Ha egyvalami biztos, akkor az az, hogy a Falkland-szigetek nem tartozik Nagy-Britanniához. Argentínát illeti a teljes szuverenitás a Falkland-szigetek felett. Ez a mi földünk” – mondta Fernández a brit BBC spanyol nyelvű szolgálatának adott interjújában.
Ez az első alkalom, hogy egy argentin elnök a brit sajtónak nyilatkozott az Argentínában Malvinas-szigeteknek hívott, a brit partoktól 13 ezer, Argentínától 460 kilométerre fekvő szigetcsoport ügyében.

A Falkland-szigetek 1833 óta áll Nagy-Britannia fennhatósága alatt. 1982. április 2-án hajnalban argentin csapatok szálltak partra a szigetcsoporton, de a 11 héten át tartó háború – amiben több mint 900 ember meghalt – Nagy-Britannia győzelmével ért véget. A szigetcsoport lakói 2013-ban népszavazáson nagy többséggel kinyilvánították, hogy továbbra is Nagy-Britannia része kívánnak maradni.

Falkland-szigetek Port Stanley

A területi vitának újabb lendületet adott, hogy az óceáni talapzaton hatalmas olajvagyonra bukkantak, de Fernández szerint Argentína „területi követelésének nincs köze gazdasági kérdésekhez”. „Igényünk a halottaink emlékén alapul, ami nem hagy nyugalomban élni bennünket” – utalt a harcokban elesett argentin katonákra.

Az argentin elnök megint tárgyalásokra sürgette Londont a szigetcsoport hovatartozásának ügyében, viszont elutasította egy megosztott szuverenitás gyakorlását a terület felett. „Ez olyan volna, mintha valaki megszállná a házamat és aztán még nekem kellene vele a házzal kapcsolatos közös jogokról tárgyalnom” – mondta Fernández. „Aki valamit megszáll, annak nincsenek jogai. Pontosan ez történik a Malvinas-szigeteken” – mondta.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás