A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: index.hu

Akkora volt a napelemes fejlesztések üteme, hogy korábban hozzá kellett volna nyúlni az energiahálózathoz, “egyszerűen lépni kellett volna” – jelentette ki Lantos Csaba energiaügyi miniszter az Indexnek adott interjújában. Miért fontos ez?Lantos egy szakpolitikai ballépést jellemzett élesebben a korábbi kormánypárti nyilatkozatokhoz képest. Ebből következően a hálózatfejlesztést nevezte az interjúban az egyik legfontosabb feladatnak.  Lantos szerint emiatt ötszörösére növelik az energiaellátáshoz szükséges infrastruktúra-beruházásokat a következő hét évben az előző hét évhez képest. Számokban: erre amiatt is szükség lesz, hogy az elektromos átállás miatt a mostani áramfogyasztás Lantos szerint 2030-ra számításaik szerint 55 százalékkal fog nőni.

Az energiaügyi miniszter megerősítette, hogy újra lehet szélerőműveket állítani, és nem cáfolta azt a pletykát, hogy ez eddig Orbán Viktor ellenkezésén múlt.
Az energiapolitikában szerinte a három legfontosabb szempont az ellátásbiztonság, a megfizethetőség és a fenntarthatóság. Továbbra sem döntötték el, hogy a lakossági napelemeknél 2024-től az éves szaldó elszámolás havira alakuljon-e át.

Mit mondott még?

“Mondhattam volna nemet Orbán Viktor felkérésére, de patrióta vagyok. Van olyan pillanat, amikor az embernek félre kell tennie az egyéni érdekeit” – fogalmazott az Indexnek adott exkluzív interjúban Lantos Csaba energiaügyi miniszter. Bemutatta, hogyan szeretné kivezetni az országot az energiaválságból, továbbá ismertette, hogy a jelenlegi napelemes szabályozás még nem végleges, elismerte, a rendszer finomhangolásra szorul.
Az indexnek mások mellett arról is beszélt a tárcavezető, hogy

milyen a viszonya Orbán Viktorral,
mi lett a vagyonával és az üzleti érdekeltségeivel,
hogyan viszonyul Szijjártó Péterhez és Nagy Mártonhoz,
melyek az energiaszektor előtt álló dilemmák,
mi a véleménye a hatósági árról és az átszabott rezsicsökkentésről,
mit vár az MVM új vezérigazgatójától,
van-e élet az orosz gáz után,
mi a kapocs közte és Hernádi Zsolt között,
mi vár a megújuló energiás beruházásokra,
továbbá milyen, a most futó kormányzati ciklusban elérhető konkrét célja, illetve hosszabb távú terve, víziója van az energiapolitikában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás