A rovat kizárólagos támogatója

Az LMP újabb nyílt levéllel fordul Áder János köztársasági elnökhöz, amelyben kérik, írjon ki népszavazást arról, hogy a nukleáris energiát harminc éven belül vezessék ki a magyar energiarendszerből.

Ezt a párt két társelnöke, Schiffer András és Szél Bernadett jelentette be pénteki, budapesti sajtótájékoztatójukon.  Előbbi azt mondta, az államfő korábban azzal indokolta a paksi bővítésről szóló törvény aláírását, hogy egy nemzetközi egyezmény megerősítéséről nem lehet népszavazást tartani. A frakcióvezető szavai szerint az LMP korábban sem azt javasolta, hogy az államfő az Orbán-Putyin-paktumról" írjon ki referendumot, ők a nukleáris energia kivezetéséről szeretnének népszavazással döntetni.

Schiffer András arra is felszólította a köztársasági elnököt, hogy éljen törvénykezdeményezési jogával és terjesszen be egy javaslatot a népszavazási kampányok kiegyensúlyozottságáról. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi feltételek között a népszavazási kampányok nem biztosítják, hogy az állampolgárok egy nyílt, mérlegelő vitában tudják ütköztetni a különböző álláspontokat. Szél Bernadett fontosnak nevezte, hogy a népszavazási kezdeményezésükhöz kapcsolódó társadalmi, politikai és szakmai vitákat csak jövőre tartsák meg, amikor az új kormány már berendezkedett. Elképzeléseik szerint ezután lehetne megtartani a népszavazást.
A társelnök azt is kijelentette: habár az Európai Bizottság energiaügyi főigazgatója, Dominique Ristori január 14.-i levelében arról írt, hogy a magyar-orosz nukleáris megállapodás tervezetében semmi olyat nem találtak, ami akadályozná az Európai Atomenergia-közösség (Euratom) szerződés alkalmazását, az LMP szerint ez nem jelenti azt, hogy Magyarországnak nem lesz dolga az Európai Unióval a kérdésben. Hangsúlyozta, hogy a sajtóinformációk szerint a versenyjogi és a belső piaci főigazgatóságok már el is kezdtek vizsgálódni az ügyben- írta az MTI.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek