A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Vélhetően újabb tartályból szivárgott sugárszennyezett víz a talajba a tavalyelőtti japán földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőműben. A létesítmény üzemeltető TEPCO energiavállalat kedden arról is beszámolt, hogy a helyszínen nincs elég víztároló-kapacitása a helyzet romlásának esetére.

Az elmúlt hetekben ez már a második komolyabb üzemzavar a leszerelés alatt álló erőműben, amely 2011 márciusában a Csernobil óta legsúlyosabb atomkatasztrófa helyszíne volt. Szuga Josihide kormányszóvivő közölte: a sorozatos incidensek miatt a kabinet arra utasította a TEPCO-t, hogy alaposan vizsgálja meg, miként kezelhető a mostani helyzet.

A cég a tartály vízszintjének csökkenése miatt feltételezi, hogy szivárgás történt. Az erőmű hét földalatti tartályából ez már a harmadik, amelyiknél néhány napon belül hasonló jelenséget gyanítanak. A múlt héten egy másik, 120 tonna radioaktív vizet kieresztő tankból kezdték átszivattyúzni a vizet, hogy elkerüljék a további szennyezést. A vállalat szóvivője kedden közölte, hogy a TEPCO a két tartály vizét a többi öt tankba tervezi átfolyatni. A TEPCO szerint további szivárgások esetén nem lenne elegendő víztároló-kapacitás a radioaktív folyadék helyszíni tárolására.

A nagy mennyiségű sugárszennyezett vizet korábban az erőmű magolvadást elszenvedett, 1-es és 3-as reaktorainak hűtésére használták. Azóta a folyadék ideiglenes tárolókban áll a létesítmény közelében, a tengertől 800 méterre. Bár a radioaktív céziumot már kivonták a vízből, az továbbra is tartalmaz más szennyező anyagokat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás