Hirdetés
Forrás: GreenProfit

A héten hozta nyilvánosságra az Exxon Mobil, hogy ismét megrepedt az olajtársaság tulajdonában lévő Pegasus olajvezeték. A mostani szivárgás az Arkansas-Missouri államhatárnál, Doniphan településen, 200 mérföldre az előző baleset helyszínétől történt.

Egy hónappal ezelőtt, március 29-én Arkansasban 22 méteres repedés keletkezett az Exxon Mobil Pegasus olajvezetékén. A becslések szerint legalább tízezer hordónyi nyersolaj került a környezetbe. Akkor nem csak állatokat mentettek, hanem 22 családot evakuálni is kellett. A tisztítási folyamatok azóta is tartanak.

A mostani olajfoltot április 26-án Lori Arbeau helyi lakos nagyapja fedezte fel a kertjükben. Viszont a szivárgást csak 30-án jelentették, amikor látták, hogy az olajfolt egyre nagyobb és a kútjukat is veszélyezteti. Az Exxon munkatársai a bejelentést követő órában már a helyszínen voltak. A becslések szerint körülbelül egy hordónyi olaj szennyezte el a környezetet. A Pegasus olajvezeték ezen szakasza 30 éves, valószínűleg megkophatott az évek alatt.

A Pegasus csővezetéket 70 évvel ezelőtt kezdték el építeni az 1940-es években. Napjainkban már napi 90 ezer hordó nyersolajat szállít. A baleset nem csak a kanadai olajhomok veszélyeire hívta fel ismét a figyelmet, hanem arra is, hogy a már elavult vezetékeket képtelenség teljes hosszában karbantartani.

Az egy hónappal ezelőtti olajvezeték repedés nem csak az olajipar tevékenységével járó környezeti veszélyekre hívta fel a figyelmet. Kiderült, hogy az Exxon Mobil egy kis kaput kihasználva egy centet sem fizet az olajkár-alapba. Azon olajtársaságok, akik a nyersolajat „hígítják”, mentesülnek a befizetés alól. Így, az ezelőző baleset felszámolását és a kártérítést teljes mértékben az adófizetők pénzből fedezik. A botrány után kiderült, összesen nyolc olajipari óriás él ezzel a kiskapuval az USA-ban.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás