Hirdetés

2022. március 25 –én ismét tömegesen vonultak utcára a klímavédő fiatalok világszerte a Fridays For Future mozgalom felhívására. A Globális Klímasztrájkhoz Budapest is csatlakozott, ahol fiatalok tömege állt ki a bolygónkért és a biztonságos, élhető jövőért.

Az eseményen Mező János Bálint, a Greenpeace Magyarország igazgatója is felszólalt, aki arról beszélt, hogy a kőolajnak és a földgáznak való kiszolgáltatottságunk egy ketyegő bomba, ezért meg kell szabadulnunk tőlük megújulókkal és energiahatékonysággal. A tüntetésen Puskás Peti énekes is részt vett, aki szintén szót emelt a klímavédelemért, Kamrás Orsolya pedig a sztrájkoló tanárok nevében állt ki az oktatás jövőjéért.

Klímavédő tüntetők tömegesen vonultak a budapesti Deák Ferenc térről a Parlamenthez pénteken, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét: a fiatalok zöld és békés jövőt akarnak. Április 3-án, a jövő vasárnap félmillió fiatal fog életében először szavazni, és bármelyik párt is nyeri az országgyűlési választást, az új kormánynak végre komolyan kell foglalkoznia a klíma- és ökológiai válság kezelésével.

globális klímasztrájk 2022 03 25 kép: Járdány Bence Greenpeace

 

Mező János Bálint, a Greenpeace Magyarország igazgatója a tüntetésen elmondta: „Egy hét múlva választások következnek. A tudósok szerint 8 évünk maradt arra, hogy egyáltalán esélyünk legyen még megválasztani a jövőnket. Ha addig nem változtatunk radikálisan, az elszabaduló klíma- és ökológiai válság olyan kényszerpályára küldi a bolygónkat, ahonnan nem lesz többé letérés. A vezetőink, akiket jövő vasárnap megválasztunk, ennek az időnek a felében fogják kormányozni az országunkat. Így ez a választás klímaválasztás lesz.

A klímasztrájkon beszédet mondott még Puskás Peti énekes, Fehér Zoltán, a WWF Magyarország természetvédelmi vezetője, és Kamrás Orsolya a sztrájkoló tanárok nevében. A tüntetésen a Fridays For Future Magyarország felolvasta a mozgalom 12 pontból álló követeléseit egy fenntartható és élhető Magyarországért. Az eseményen koncertet adott a Дeva.

„Úgy gondolom, hogy mi, kisemberek is sokat tehetünk a környezetvédelemért, a fenntartható életért. De feladatunk az is, hogy a döntéshozóknak megmutassuk, hogy milyen országban szeretnénk élni, milyen oktatásban szeretnénk részesülni, és honnan származó energiával szeretnénk fűteni az otthonainkat. Ezért veszünk részt a globális klímasztrájkokon” – mondta Somlói Kinga, a Fridays For Future Magyarország mozgalom aktivistája a rendezvényen.

globális klímasztrájk 2022 03 25 kép: Járdány Bence Greenpeace

A pénteki iskolasztrájkjairól elhíresült Greta Thunberg hívta életre a Fridays For Future nemzetközi klímavédő mozgalmat 2018-ban. A svéd diáklány ekkor döntött úgy, hogy iskola helyett a stockholmi parlament elé megy tüntetni, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét a közelgő klímakatasztrófára. Azóta világszerte több százezer fiatal követte példáját, és a mozgalom akkorára nőtt, hogy a klímavédő demonstráción 2019 őszén már több millióan vettek részt. A most pénteki volt a hetedik globális klímatüntetés, melyet a világon több mint 600 helyszínen tartottak meg.

A klímasztrájk fotói folyamatosan kerülnek fel erre a linkre.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás