A rovat kizárólagos támogatója

Már negyedik alkalommal vonultak több ezren az ökológiai- és klímavészhelyzet kihirdetését és hatékony cselekvést követelve Budapesten, a Fridays For Future újabb globális klímasztrájkján.

A döntően diákokból, gyerekekből álló több ezer fős tömeg a Batthyány térről indult, majd a Margit hídon keresztül a Kossuth térre vonult. A budapesti tüntetéssel egy időben világszerte több mint 3400 városban milliók tüntettek ma is az élhető jövőért, Magyarországon a budapesti esemény mellett 14 vidéki városban is szerveződtek megmozdulások.

“Elvették a jövőnk, de most visszavesszük!” mondta a tüntetésen felszólaló 13 éves Gergely Zazi, követelve, hogy az iskolai tananyagban kapjon nagyobb szerepet a klímavédelem. “Nem elég egy ötös az e-naplóba, minden gyereknek tapasztalattal, tudással kell gazdagodnia!”

“Ne elégedjünk meg a hangzatos szavakkal! Ne hagyjunk más lehetőséget, csak azt, hogy cselekedjenek! 
Követeljük, hogy Magyarország sürgősen csökkentse a kibocsátását, mielőbb zárják be a Mátrai Erőművet!
Követeljük, hogy kerüljön Alaptörvénybe az ökológiai- és klímavészhelyzet ténye! Legyen alkotmányos kötelezettség a klímaválság elleni küzdelem!
Követeljük, hogy az ökológiai- és klímaválság legyen a tananyag kiemelt része az oktatás minden szintjén! A fiatalokat fel kell készíteni a gyors változásra, amiben felnőnek!”  – mondta felszólalásában Pribéli Levente szervező is. 

Több, mint 200 000-en töltötték ki a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia társadalmi konzultációját Magyarországon, csütörtökön pedig klíma- és körmyezeti vészhelyzetet hirdetett az Európai Unió, mondta a megmozdulást követően Pribéli Levente. Az első lépések elkezdődtek, de “újra és újra tüntetnünk kell, mert ezt a küzdelmet nem veszíthetjük el.”

Nyitókép: Budapesti klímatüntetés 2019 11 29 Fotó: Járdány Bence

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás