Hirdetés

Egy 74 éve nem látott aprócska barna madárfaj több egyedét fedezték fel újra kutatók Mianmar (Burma) füves vidékén. A a timáliafélékhez sorolható fajt először az 1860-as években fedezték fel, de Mianmar területén 1941 óta nem látták és azóta teljesen kihaltnak hitték.

A Wildlife Conservation Society (WCS), a mianmari flóra és fauna megőrzésére alakult társaság, valamint a Szingapúri Egyetem kutatói csoportja a Birding Asia szakfolyóiratban közölte, hogy a veréb nagyságú, a timáliafélék családjába sorolható madarat (Chrysomma altirostris) tavaly májusban észlelték újra.

A kutatók Mianmar középső részén, Bago város környékén végeztek kutatásokat. Egyebek mellett felvételről lejátszották a vadonban a madár különleges énekét, majd arra lettek figyelmesek, hogy arra választ kapnak a környezetükben. A következő 48 órában több timáliafélét találtak a területen, fényképeket készítettek és hangfelvételeket rögzítettek.

A madárfajt először az 1860-as években fedezték fel, de Mianmar területén 1941 óta nem látták és azóta teljesen kihaltnak hitték. Colin Poole, a WCS szingapúri regionális központjának igazgatója szerint a kelet-ázsiai ország füves vidékének fokozatos lepusztulása okozhatja, hogy a Chrysomma altirostris madárfajt kihaltnak tartották.  Szerinte ez a felfedezés bizonyítja, hogy a madár – és élőhelye – továbbra is létezik. A kutatók azt mondták, a következő lépésben különféle vérvizsgálatokkal azt tanulmányozzák, hogy a mianmari Chrysomma altirostris teljesen önálló fajnak tekinthető-e az Ázsiában nyugatabbra előforduló, hozzá nagyon hasonló verébféléhez képest- írta az MTI.

A korábban Burmának nevezett ország Délkelet-Ázsiában, Banglades és Thaiföld között helyezkedik el, délre az Andamán-tengerrel és a Bengál-öböllel határos. Területének nagy része hegyekkel borított, déli része termékeny síkság. Éghajlatára a trópusi monszun a jellemző (esős és forró nyár, télen kevésbé esős, de közepesen meleg hőmérsékletű).

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás