A rovat kizárólagos támogatója

Magyarországon csak lámpatestből 4-5 millió darab kerül forgalomba évente, ennek kb. a 10 %-át gyűjtjük be, és hasznosítjuk. Az Electro-Coord Magyarország konferenciája az e-hulladékokról, az újrahasználatról, az újrahasznosításról, a szemléletformáló és Újrahasználati Központokról.

Évente a Földön több millió tonna elektronikai eszköz, termék válik feleslegessé. Szerencsés esetben ezek a szelektív gyűjtő rendszerbe kerülnek, egy kis részüket újra tudjuk használni, egy részüket anyagában újrahasznosíthatjuk, de egy jelentős részükkel egyenlőre – technológia híján – nem tudunk mit kezdeni. És ez még a jobbik eset, gondoljunk csak az erdőszélre, vagy a kommunális kukákba tett, és így a szeméttelepekre kikerülő, kidobott veszélyes hulladékokra.

Magyarországon csak lámpatestből 4-5 millió darab kerül forgalomba évente. Az elromlott, kiégett, elavult világítóberendezések gyűjtésére és hasznosítására az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft szakosodott. Ők szerveztek egy webináriumot február 03-án, melynek egyik fő témája a hulladékká váló világítótestek újrahasználatának lehetősége volt, de szó esett többen közt a világítótestek anyagában történő újrahasznosításáról, az újrafelhasználás módjairól, a továbbhasználat, a felújítás és kiterjesztett garanciák lehetőségeiről is – mely nemcsak a gyártókat, kereskedőket, hanem minket fogyasztókat és a környezetünket is érinti.

Az „Újrahasználat a világítástechnikában. Készen állunk rá?” c. webkonferenciának öt előadója volt, az ő bemutatóiknak rövidített, szerkesztett változatát hallják most Sarkadi Péter szerkesztésében.

A beszélgetés témái:
Az újrahasználat nem cél, hanem eszköz.
Az újrahasználat szerepe a hulladék piramisban.
Az e-hulladékok újrahasználatával kapcsolatos előírások.
A világítótestek újrahasználatával kapcsolatos minimumkövetelmények.
A szemléletformáló és újrahasznosító központok tapasztalatai.
Újrafelhasználhatóak, javíthatóak és visszaadhatóak-e a felhasználóknak?
Szakértői vélemények hogy hogyan válhatnak ezek a lehetőségek valósággá a magyar elektromos és elektronikai ipar segítségével.

A beszélgetés résztvevői:
Érczfalvi András, a Trend FM rádió szerkesztő-műsorvezetője
Mészáros Fanni, az APPLiA Magyarország Egyesülés cégvezetője
Kovács Béla, az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft ügyvezetője http://lampahulladek.hu/
Nagy János, a magyar Világítástechnikai Társaság elnöke
Czermann-Tóth Gyula, az FKF Szemléletformáló és Újrahasználati Központok osztályvezetője
És Nyist Csaba, az Avarem Kft., elektromos hulladék-begyűjtő vállalkozás ügyvezetője

A találkozó teljes videója:

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek