A rovat kizárólagos támogatója

Megunt és újrahasznosított ruhadarabokból, illetve szelektíven gyűjtött anyagokból készült alkalmi és mindennapi viseleteket mutattak betegnap este a Szegedi Ifjúsági Napokon.

A SZINdizájn Parton felvonultatott kollekcióknak csupán egyetlen feltételnek kellett megfelelniük: minden darab természetes vagy újrahasznosított anyagból készült. Az Újszegedi Partfürdőn rendezett hagyományos nyárzáró fesztiválon a profi és hobbidizájnerek anyagválasztásának csak a fantázia szabott határt.

Tót Eleonóra papírmasé elemekből álló, leveleket formázó ruháját biztosítótűk fogták össze. Varga Ramóna szintén papírmaséból készített kalapokat, de akadt olyan általa tervezett fejfedő, amelyhez műanyagzacskókat használt, modelljei ruhái között pedig volt olyan, amely néhány hete még szúnyoghálóként funkcionált.

Tóth Virág bebizonyította, az újrahasznosított ruhák nem csak a fesztiváldivatot színesíthetik, a megunt nyakkendőkből, ingekből vart kollekciói akár mindennapi viseleteként is hordhatók. Horányi Kinga bizsukat tervezett a SZINdizájn Partra, az iparművész fülbevalói cipzárakból készültek.
Megyeri Zsófi arra talált megoldást, mi legyen a sörösdobozokkal, azután, ha kiürültek. Az iparművész az alumíniumdobozok felhasználásával fejdíszeket, nyakláncokat, fülbevalókat gyártott.

A rendhagyó divatbemutatóra az Öko-Pannon Nonprofit Kft. is készült. Próbababákon megtekinthették az érdeklődők azokat a kreációkat, melyeket a 2007-es kampányuknál használtak. Kancsár Mónika kommunikációs koordinátor portálunk kérdésére elmondta, hogy a kiállított ruhák mindegyike hasznosítható csomagolásból készült. A híresen környezetvédő Novák Pétertől D. Tóth Krisztán át Görög Zitáig minden ismert személyiség szívesen vállalta a szereplést. A kampány célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás fontosságára. A ruhákat csak a fotózás erejéig viselték a celebek, s megtervezésüknél természetesen figyelembe vették kéréseiket. Így készült Novák Péternek magyaros öltözet, ami annyira megtetszett neki, hogy az öltözékhez tartozó kalapot meg is tartotta.

A divatbemutatóval nem értek véget a zöldprogramok, a show után a tervezőkkel, iparművészekkel bárki készíthetett egyszerűbb zöld dizájncuccokat.

Képgaléria a szegedma.hu oldalon >>>

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek