A rovat kizárólagos támogatója

Megszületett a megállapodás a Budapesti Közművek és a munkavállalók képviselete között a fővárosi hulladékszállítási közszolgáltatás újraindulásáról – közölte az FKF. A kukásautók ma reggel a megszokott rend szerint minden telephelyről kivonultak. A lomtalanítás elhalasztásra került a VI. kerületben és Dunabogdányban.

A Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban október 4-én kedden reggel munkabeszüntetés kezdődött. A munkavállalók elmondták, hogy az első rezsiszámláik kézhez vétele során szembesültek azzal, hogy a Főváros által adott januári béremelést az infláció és a rezsinövekedés felemésztette. A munkabeszüntetés miatt Budapesten és a Társaság által közvetlenül kiszolgált egyes agglomerációs településeken elmaradt a kommunális és a szelektív hulladék begyűjtése.

Kedd óta folyamatosan intenzív egyeztetések zajlottak az érintett munkavállalókkal annak érdekében, hogy a súlyosbodó hulladékgazdálkodási helyzetet kezelni lehessen, írták a közleményben. Végül a Budapesti Közművek vezérigazgatója, valamint a munkavállalók képviseletében a HVDSZ 2000 Szakszervezet elnöke csütörtök- azaz tegnap este aláírták azt a megállapodást, mely rögzíti a munkáltató által vállalt juttatásokat, a munkavállalók képviselői pedig vállalták, hogy ma, azaz október 7-én péntek hajnalban kivonulnak hulladékbegyűjtésre.

A megállapodás főbb elemei:

  • A hulladékgazdálkodási és a köztisztasági közszolgáltatásban dolgozók, illetve az azokat közvetlenül kiszolgáló területek dolgozói egyszeri bruttó 200 000 forint/fő összegű rendkívüli rezsitámogatást kapnak.
  • A Budapesti Közművek minden nem vezető beosztású dolgozója részére bruttó 120 000 forint/fő összegű karácsonyi jutalmat fizet 2022 decemberében.
  • A Hulladékgazdálkodási Divízió és a Köztisztasági Divízió dolgozóinak ösztönző bérelemeit a felek közösen felülvizsgálják, átalakítják, és az ösztönző jellegű pótlék felét az alapbérbe beépítik.
  • A Budapesti Közművek a hulladék begyűjtés és szállítás ellenőrzési folyamatát az érintett munkavállalók képviselőivel közösen 2022. október 31-ig felülvizsgálja és átalakítja.
  • A munkavállalók 2022. október 7-től a hulladékbegyűjtésre a korábbi kukaürítési rendnek megfelelően kivonulnak, és a lemaradást is a lehető leghamarabb ledolgozzák.

A közlemény szerint az aláírt megállapodásban foglalt juttatásokra a Budapesti Közműveknél 2022 során képződött bérmegtakarítás, továbbá az e célra igénybe veendő folyószámla-hitel fog ideiglenesen fedezetet biztosítani. Az NHKV-vel fennálló finanszírozási vita lezárásával pedig megteremthetőek a juttatások fenntartható biztosításának feltételei is.

Karácsony Gergely főpolgármester a megegyezéssel kapcsolatban azt írta: “Kézbesítettük a kormányzati Kukaholdingnak azt a számlát, amivel megfizetheti az adósságát és visszaadhatja azt a pénzt, amit a budapestiek által befizetett szemétdíjból eltett. És megkezdtük az egyeztetéseket a fővárosi cégek szakszervezeteivel arról, hogyan tudunk segíteni a megélhetési válságban a Budapest-család dolgozóinak.”

Karácsony egyúttal köszönetet mondott azoknak, akik a megállapodáson dolgoztak, de külön kiemelte azokat az FKF-dolgozókat is, akikkel csütörtökön hajnalban találkozott.

Hulladékbegyűjtési rend:

A megállapodás eredményeként október 7-én pénteken az FKF kukásautói a megszokott rend szerint minden telephelyről kivonultak, hogy begyűjtsék a pénteki gyűjtési napon esedékes területeken a hulladékot.

Az átmeneti munkabeszüntetés miatt Budapesten és a Társaság által közvetlenül kiszolgált egyes agglomerációs településeken (Leányfalu, Tahitótfalu, Dunabogdány, Pusztazámor és Budaörs), ahol elmaradt a kommunális és a szelektív hulladék begyűjtése, az FKF arra kéri a lakosokat, intézményeket és a gazdálkodó szervezeteket, hogy azt a hulladékmennyiséget, ami az ürítés elmaradása miatt a tartályokban már nem fér el:

  • a szelektíven gyűjtött papírt, valamint vegyes csomagolási hulladékot külön-külön, lehetőleg átlátszó,
  • a kommunális hulladékot bármilyen egyéb színű,

lezárt zsákban helyezzék ki a megszokott gyűjtési napon a hulladékgyűjtő tartályokkal együtt reggel 5 óráig az ingatlan elé.

A tartályokban és a zsákokban kihelyezett hulladékot a megszokott gyűjtési napokon szállítja el az FKF.

Az FKF a társasházak esetén a hulladékgyűjtőket tároló helyiségben a megtelt tartályok mellé zsákok kihelyezését javasolja a képviseleteknek. Az FKF a lakossági ügyfelek és a képviseletek részére korlátozott mennyiségben díjmentesen biztosít zsákokat, melyek a Budapesti Közművek személyes ügyfélszolgálati irodáiban, továbbá a lakossági hulladékgyűjtő udvarokban vehetők át nyitvatartási időben.

 A lomtalanítás elhalasztásra került a VI. kerületben és Dunabogdányban

A közterületi rend megőrzése érdekében a Társaság a napokban esedékes VI. kerületben, valamint Dunabogdány településen elhalasztotta a lomtalanítást. Kérik a lakosokat, hogy ne helyezzenek ki lomot a közterületre. Az évi egyszeri díjmentes lakossági lomtalanítás új időpontjáról a megszokott módon fogják ismételten tájékoztatni az érintetteket.

A további, már meghirdetett kerületi lomtalanításokat a Társaság a megszokott rend szerint elvégzi.

A lakossági hulladékudvarok és az újrahasználati boltok a megszokott nyitvatartás szerint állnak minden környezettudatosság iránt elkötelezett budapesti lakos szolgálatában.

Kapcsolódó anyagok:

Mi lesz a budapesti szeméttel?

Aki legyőzte a szemétégetőt – nagy bisznisz a hulladékégetés

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek