A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Újraindult a folyamatos villamosenergia-termelés a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakolyi biomassza erőműben, amely az első zöldmezős biomassza beruházásként készült el 2009-ben, de évek óta gazdasági problémák miatt üzemeltetési gondokkal küzdött.

Az eseményen Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter elmondta, Magyarország jó úton halad a 2020-ra vállalt célkitűzés teljesítésében, amely szerint a megújuló energiának 14,65 százalékos részarányt kell elérnie a teljes energiatermelésen belül.
A megújuló villamosenergia-termelés jelentősebb hányadát, mintegy 30 százalékot már most is a biomassza alapú termelés teszi ki – hangsúlyozta a miniszter, aki szerint a 2020-ig tartó uniós ciklusban 750 milliárd forintot fordít a kormány az ilyen jellegű energetikai fejlesztésekre, amelyből több mint 65 milliárd forint a távhő- és hőellátó rendszerek fejlesztésére lesz felhasználható.

Seszták Miklós a működése során több tulajdonosváltást és termelésleállást megélt erőművel kapcsolatban azt mondta, az erőművet az új tulajdonosok "próbálják talpra állítani", ez örvendetes és példaértékű egyben. A tulajdonosok egy veszni látszó projektet hoztak vissza, és a remények szerint indítanak el a növekedési pályán – fogalmazott. Kitért arra, hogy az erőmű megvédése a csődtől 55 ember állásának megmentését és a zöldenergia-termelés folytatását is jelenti.

A 20 megawatt névleges teljesítményű, biomasszával, erdei aprítékkal, fűrészüzemi és mezőgazdasági hulladékkal működtetett erőművet 14 milliárd forintból építették fel banki segítséggel 2009-ben. A termelés elindításakor a beruházást megvalósító és az üzemeltető DBM Dél-nyírségi Bioenergia Művek Energiatermelő Zrt. többségi tulajdonosa a szakolyi Liget Kft. volt, a társtulajdonosai pedig a japán Tohoku Electric Power Company és az EGI Zrt.

biomassza erőmű Szakolybiomassza erőmű Szakoly

Finanszírozási problémák miatt 2011-ben leállt az erőmű, a főtulajdonos 2012-ben csődvédelmet kért, az azóta eltelt időszakot tulajdonosváltások, hosszabb-rövidebb ideig tartó termelésleállások és gazdálkodási problémák jellemezték. Az idén a bécsi székhelyű, nemzetközi energiakereskedelemmel foglalkozó NRG Service GmbH vállalkozott jelentős tőkebefektetéssel az erőmű újraindítására és fejlesztésére; az új tulajdonosnak több megállapodással és válságkezeléssel végül sikerült kivédenie a DBM Zrt. felszámolását.

Viktor László és Farkas Gábor, a NRG Service GmbH tulajdonosai az ünnepségen elmondták, hogy az osztrák kereskedőtársaság cége időközben megvásárolta Magyarország második legnagyobb fosszilis erőművét, a Tiszaújvárosban működő Tisza II. Erőművet, így a tulajdonosok közlése szerint megfelelő műszaki és szakemberbázis áll rendelkezésre a szakolyi bioerőmű újraindításához is.
A nyilvános cégadatok szerint a DBM Dél-nyírségi Bioenergia Művek Energiatermelő Zrt. 2014-ben 793 millió forintos nettó árbevétel mellett több mint 1,6 milliárd forintos veszteséget realizált.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás