Hirdetés

December 10-től az ukrán üzletekben nem terjesztik az ingyenes eldobható műanyag zacskókat, azok ára maximum három hrivnya lesz. Ennek hatással kell lennie a műanyag hulladékok csökkentésére.

December 10-én életbe lép Ukrajna szolgáltatói szektorában az ingyenes műanyag zacskók használatának tilalma, jelentette az ukrán környezetvédelmi és természeti erőforrások minisztériumának sajtószolgálata. A tasakok ára kettő és három hrivnya között lesz. Ez a rendelet az üzletekre, szupermarketekre, gyógyszertárakra, vendéglátó egységekre és egyéb szolgáltatásokat nyújtó intézményekre vonatkozik. A nejlonzacskók ingyenes forgalmazására vonatkozó tilalom megsértése 1700-3400 hrivnya pénzbírsággal sújtható. Ismételt jogsértések esetén a bírság 3400 és 8500 hrivnya között mozog.

Cél – a műanyag hulladék csökkentése

A korlátozások bevezetése a műanyaghulladék képződésének megelőzése, áll a minisztérium honlapján. A következő lépés – az egyszer használatos műanyag termékek forgalmának és gyártásának korlátozása.

A tilalom egyelőre nem vonatkozik a biológiailag lebomló műanyag zacskókra, a hal, hús, ömlesztett termékek és jég elsődleges csomagolására szolgáló ultravékony zacskókra. Ez a kivétel 2023-ig érvényes.

Emlékeztetőül, idén júniusban a Parlament törvényt fogadott el a műanyag zacskók forgalmának korlátozásáról Ukrajnában, amely felhatalmazta a kormányt, hogy minimális kiskereskedelmi árakat állapítson meg ezekre vonatkozóan. Megjegyzendő, hogy az ingyenes műanyag zacskók használata szinte minden EU-országban tilos. – írja a karpat.in.ua.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás