A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A Roszatom (Rosatom) orosz állami céget aggasztja, hogy a Westinghouse amerikai fűtőanyaggyártó vállalat ismét fűtőanyagot szállíthat az ukrajnai atomerőművek számára.

Erről Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója beszélt erről egy moszkvai fórumon – az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint, amelyet a Roszatom MTI-hez eljuttatott magyar nyelvű hírlevele idézett.
Az atomenergia: társadalom és biztonság – 2014 elnevezésű nemzetközi fórumon Szergej Kirijenko hangsúlyozta, hogy az atomenergetikai ipar számára a biztonság prioritást élvez, ezért kulcsfontosságú feltétel, hogy a döntéseket átgondolt technológiai és műszaki feltételek mentén hozzák meg és el kell kerülni, hogy a döntésekbe politikai aspektusok keveredjenek.

Amennyiben az atomenergetikában politikai szempontok mentén kezdenek döntéseket hozni, ez veszélyt jelent – hangsúlyozta a Roszatom vezetője.

A vállalatvezető emlékeztetett arra, hogy nem új keletűek a problémák a Westinghouse fűtőanyagával. Ukrajnában 2009-ben hoztak döntést arról, hogy az egyik ukrán atomerőműben amerikai fűtőanyagot kezdenek használni és 2010-ben, próbaüzemben meg is kezdődött a fűtőanyag berakása. A fűtőanyaggal viszont gondok jelentkeztek 2011-2012-ben, miután a fűtőanyag-kazetták deformálódni kezdtek. Szergej Kirijenko elmondta, hogy ez aggodalmat keltett, miután az orosz fűtőanyag mellett olyat használtak, amelynek a biztonsága nem garantált, és így rendszerszinten veszélyezteti nem csak a biztonságot, de a Roszatom tekintélyét is. Elmondta, hogy 2012-ben az ukrán atomenergetikai felügyelet döntést hozott, amellyel megtiltotta a Westinghouse fűtőanyagának használatát, mivel az – az indoklás szerint – nem biztonságos és ellentétes a műszaki követelményekkel. Szergej Kirijenko érthetetlennek nevezte azt a szándékot, amelyek szerint Ukrajnában visszatérnének az amerikai fűtőanyag használatához. A Roszatom-vezető szavai szerint ha a nemzetközi előírásoknak megfelelően születik egy döntés a megfelelő biztonsági vizsgálatok és tesztek után, az normálisnak tekinthető. Abban az esetben viszont, ha politikai döntésről van szó, ez aggodalomra ad okot" – hangsúlyozta Szergej Kirijenko.

A hírrel kapcsolatban megszólalt Asot Szarkiszov orosz akadémikus, ismert nukleáris biztonsági szakértő, akit a RIA Novosztyi hírügynökség idézett. Hangsúlyozta, hogy a Westinghouse fűtőanyagának konstrukciós eltérése csökkenti az aktív zóna megbízhatóságát és kockázatot jelenthet nukleáris és sugárbiztonsági szempontból. Korábban az amerikai fűtőanyag használatát engedélyeztetési eljárás előzte meg, és a fűtőelem-kazetták deformációja után az ukrán nukleáris felügyelet utasítására eltávolították az amerikai üzemanyagot.
A korábbi tesztüzem negatív tapasztalatai ellenére most viszont rögtön három reaktorban készülnek arra, hogy ezt a fűtőanyagot használják. Asot Szarkiszov emlékeztetett, hogy az ukrán atomenergetikai felügyeletnek a kérdésben elvi álláspontot képviselő vezetőjét, Jelena Mikolajcsukot nemrég leváltották és ezzel az új kijevi vezetés – elfeledkezve a nukleáris biztonság elsőbbségéről – utat nyitott az amerikai vállalat előtt, ami a szakértő szerint mélységes aggodalomra ad okot.
Az ITAR-TASZSZ jelentése szerint a Westinghouse pénteken jelentette be, hogy megállapodott az ukrán erőműveket üzemeltetető NAEK Energoatom céggel fűtőanyag szállításáról ukrán reaktorok számára.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás