Hirdetés

A Magyar-Szlovák Határvízi Bizottság augusztus 4-én és 5-én Érsekcsanádon tartotta soros, LXV. ülését.

A Magyar küldöttséget Őri István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) közigazgatási államtitkára, a szlovák küldöttséget Marian Supek, a szlovák Környezetvédelmi Minisztérium vízügyi szekciójának igazgatója vezette.

Őri István a tanácskozáson köszönetét fejezte ki szlovák partnerének a Hernádon jelenleg levonuló árhullám levezetésével kapcsolatos segítségért. (A szlovák vízügyi szakemberek a folyó hegyvidéki tározóiból a vízleürítéseket a magyarországi árvízhelyzethez igazodva végezték.)

A két ország szakértői a tanácskozáson véglegesítették annak az egyezménynek a szövegét, amelyet az elmúlt években dolgoztak ki a Magyarország és Szlovákia határvizein és közös vízgyűjtő területein történő együttműködésről. A bizottság tagjai megállapodtak abban, hogy az egyezmény tervezetét jóváhagyásra a kormányok elé terjesztik, s azt egy későbbi időpontban írják alá.

A magyar küldöttség tájékoztatta szlovák partnereit a térség komplex árvízvédelmi és területfejlesztési programjáról, a Vásárhelyi-tervről. A projekt egyik árvízi tározóját – a Cigánd-Tiszakarádi tározót – a Bodrogköz területén, a bodrogközi belvízrendszert érintően alakítják ki.

A Vásárhelyi-terv az árvízi tározáson túl tájgazdálkodási célokat is szolgál, a Bodrogköz térségében például vízpótlási lehetőségeket teremt a közös érdekű holtágak és csatornák számára. A tervezett tájgazdálkodási vízpótló létesítményekhez kapcsolódó helyi fejlesztésekre az érintettek közösen nemzetközi pályázatot nyújthatnak be.

A Magyar-Szlovák Határvízi Bizottság mostani ülésén a következő évi munkacsoportjának témái közé felvette a Vásárhelyi-terv magyar-szlovák közös érdekeltségű elemeinek vizsgálatát.

A két ország szakemberei megállapodtak abban is, hogy együttesen, illetve összehangoltan végzik az Európai Unió vizekkel kapcsolatos szabályozásaiból (Víz Keretirányelv) rájuk háruló feladatok teljesítését.

A tanácskozáson áttekintették és jóváhagyták a határvizeken folytatott munkák 2003. évi teljesítését, és elfogadták az idei terveket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás