A rovat kizárólagos támogatója

Családi és baráti körben elfogadják (bár néha az idegeikre megyek vele), hogy elég sokat beszélek a növényekről. Főleg a fákról. Bármikor és bárhol tudok. Hol lelkendezve, hol elkeseredve, hol dühösen.

Lelkendezni a saját kertemről szoktam (minden szentnek maga felé hajlik a keze, ugyebár), meg ha barátok kertjében jártam. De mindenhol a kerteket nézem, és mindenhol a lehetőségeket nézem. Hogy mennyire használják ki, jobban mondva hogy mennyire nem használják ki. Bocsássatok meg érte, amiért úgy gondoltam (most is tartok tőle), hogy értelmetlen már bármilyen posztot írni, úgy általában a fásításról. Nem látom, nem érzem, hogy egy bizonyos körön túl ez érdekelne bárkit.

Pedig ha különböző online felületeken nekiállok hozzászólásokat olvasni, akkor úgy néz ki, hogy itt mindenki növény és természetszerető, és hű de zöld, még a szomszédnál is zöldebb. Onnan a fotelból. És főleg mindent is tud. Akkor hogy a fenébe lehetséges, hogy mégis egyre kevesebb a zöldfelület a településeken, és ez max. egy hozzászólásig veri ki a biztosítékot? Hogy lehet, hogy az udvarok egyre kopárabbak, egyre kevésbé kertek?

Gondoljunk bele, azok a fák, amik alatt sétálunk a városokban, parkokban, azok a fák, amik kellemes árnyékot adnak, azok 30-40-50 évvel ezelőtt lettek ültetve. Pedig akkor még nem volt divat zöldnek lenni. Amikor kivágnak egy ilyen 30-40-50 éves egészséges fát, mondvacsinált indokkal, és oldalakon keresztül magyarázva, hányat is ültetnek helyette, akkor nyugodtan könyveljük el, hogy pont azt a 30-40-50 évet vették el tőlünk.

Rettentően dühítenek a nagyáruházak parkolói.

Az, hogy 20 éve itt van egy nagyáruház, és az akkor ültetett fák még mindig nem adnak árnyékot. Egy másik parkolójában háromszor cserélték ki a fákat talán 2 év alatt, a harmadik változat szenved, és gyakorlatilag szinte semmit nem nőttek.
A hozzánk közel eső nagyáruház parkolójában átadásig voltak ott a fák. Átadás után az összeset kiszedték, és kibővítették a parkolót.
És ez így normális, elfogadott. Hogy a közel 40 fokban bemegyek vásárolni a jegesmedvéknek megfelelő hőmérsékletre beállított klímájú áruházba, aztán vissza kijövök a 40 fokba, és vár a katlanná forrósodott autó. Normális és elfogadott, és nap mint nap mennek el emberek a szinte megöregedett, szenvedő, végig a törzsön hajtásokat hozó, ám koronát nem fejlesztő fák mellett, teljes közönnyel. Felelőtlen emberek tolatnak, mennek neki fáknak parkolókban, járdákra felállva, sokszor olyan sérüléseket okozva, ami a fa halálát okozza, mindezt teljes közönnyel, és kizártnak tartom, hogy ha valaki látná, úgy érezné, hogy ezért szólnia kell.
Közterületi fűnyírásnál damilos fűnyíróval nyírnak fák mellett, amiknek a gyökérzónájánál nincs körbegazolva, inkább nyírják, ezerszer bele a fába, ami sokszor a fák halálát okozza, mindezt teljes közönnyel.


Lelkesen hirdetjük, hány fát is telepítünk közterületen, de hogy gondozás hiányában hány hal meg, az senkit nem érdekel.
És a közterületeken történő fakivágások, rossz telepítések, gondozatlanság miatt meghalt fák összefüggenek azzal, hogy az udvarokból is tűnnek el a fák, a drága és lehetőleg monumentális kerítések valamint sok pénzért lerakott térkő az, amire büszkék, nem arra, hány fa vagy cserje van az udvarban.

Mikor került ilyen messze az ember a természettől? Hogyan lehet ezt visszafordítani? Mikor lesz az a trendi, hogy kerítés helyett sövényem van, és csak ott van térkő, ahol nagyon muszáj? Mikor lesznek trendik a fák, mikor lesz trendi a növények ismerete? És könyörgöm, ne legyenek már szekértábortok a kertészkedésben is.
Múltkor említettem, hogy a saját közvetlen lakóhelyemen tett séta mennyire elszomorított. Régebben, mikor a kertem még fiatal volt és a gyerekem kicsi, sokat sétáltunk a környező utcákban, ahol már érett kertek voltak, az utcákon végig fák, és élmény volt végigsétálni, bámulni a kerteket, a nagyra nőtt fákat. Én imádtam, hogy sokszor nyakamat behúzva tudtam csak elmenni a járdán, hogy némelyik kertnek kifejezett erdős hangulata volt. Voltak kedvenc kertjeim, amiket ki nem hagytam volna a séta során.
És ez most nincs. Eltűnt. Az utcákon alig vannak fák, de ha majd új lakók jönnek, várhatóan kivágják azokat is. Mert most ez a trendi, bár lehet, hogy az illető is szép hozzászólásokat tud írni egy-egy poszt alatt…A kedvenc udvaromat nem ismertem meg, mert kivágták az összes gyönyörű, hatalmas örökzöldet.
Vajon meghagynák a fákat, ha tudnák, hogy sokkal karakteresebb, impozánsabb egy ház, ha fa, fák vannak a közelében? Hogy tulajdonképpen öltözteti? Hogy a kivágásával nemcsak az udvart, de magát a házat is lecsupaszították, jellegtelen lett?

Most, ahogy lassan végigérek a mondandómon, bizony azt látom, hogy volt egy korosztály, ezelőtt x éve, akik ültettek fákat, kerteket csináltak, és a jelenlegi generáció ezeket úgy dobja el, mint egy koszos zsebkendőt.

Nem tudom, hogyan lehetne változtatni. Hol nagyon lelkes vagyok, hol nagyon elkeseredett. Teszem a dolgomat, persze könnyű nekem, hiszen imádok kertészkedni. Azt hiszem, egy generációnyi időt elvesztettünk. Felnőtt egy generáció, aki nem ismeri, nem érti, és ezért nem is értékeli a természetet. Próbáljunk meg tanulni belőle, és talán a következő generáció helyre tudja hozni mindazt a hibát, amit elkövettünk. De ehhez szeretni kell a fákat, a növényeket. Ha valakivel megismertetjük őket, ha maga megtapasztalja, hogy milyen felemelő érzés fát és cserjét ültetni, ugyanakkor látja, hogy mennyi idő, gondoskodás amíg felnő, akkor megtanulja értékelni. Akkor valószínűleg nem ő lesz az, aki gondatlanul nekitolat a városban egy fának, aki letöri az ágát, akinek az udvarában a térkő és a dekormulcs lesz a látványelem.

Mindenesetre, Te, aki építkezel…ismerd meg, milyen növények vannak a telken, amit vettél. Ne engedd, hogy az egész telek építési területté váljon, harcolj az egészséges fákért, tervezd úgy a házat és a kertet, hogy megmaradhasson. Te, aki építkezel, számold ki, mennyit lehet spórolni, ha drága kerítés helyett sövényt telepítesz, és máris mennyit tettél a természetért, a saját komfortérzetedért. Te, aki építkezel, legyél büszke rá, ha sikerül megmenteni akár egy részét is a növényzetnek. Mutass példát.

Köszönöm, ha elolvastad
Petra

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás