A rovat kizárólagos támogatója

Évente egy átlagos európai 200 műanyag zacskót használ, ezt kellene tíz év alatt az EU előírásai alapján ötödére csökkenteni. A péksüteményes zacskók megmenekülnek.

Az Európai Unió tavaly hirdette meg a műanyag zacskók elleni háborút, amely Magyarországon is érzékelhető lesz. Az agrártárca első féléves – jogszabály-alkotási – menetrendjéből (pdf) kiderül, hogy a műanyag zacskók használatának csökkentését célzó uniós irányelv magyar szabályokra történő átültetése érdekében a szaktárca kormányrendelet készít. Ez például a kiskereskedők egy részének előírja majd, hogy tájékoztassák vásárlókat és kampányt is tartsanak a műanyag zacskók visszaszorítása érdekében.

A műanyag zacskók elleni fellépést látványos adatokkal indokolja az Európai Unió: évente 100 milliárd zacskót használnak az uniós vásárlók, az 508 millió fős lakosságot figyelembe véve ez fejenként évi 200 zacskót jelent. Ráadásul a 200 zacskó 90 százalékát, azaz tízből kilencet mindössze egyszer használnak. Az EU azt szeretné elérni, hogy 2019-re 90, 2025-re pedig 40 darabra csökkenjen az éves zacskóhasználat. Ehhez olyan intézkedéseket kell hozniuk a tagállamoknak, amelyek garantálják, hogy 2018 végéig a kiskereskedők ne adhassanak ingyen műanyag zacskókat.

Az uniós irányelv pontos zacskóhatározót is tartalmaz, amelyből kiderül, melyik a sima vagy könnyű, illetve nagyon könnyű "hordtasak". Ez csak azért lényeges, mert a nagyon könnyű, higiéniai célokra használt, például a boltban a péksüteményekhez kitett zacskókra nem vonatkozik a korlátozás.

Az uniós zacskóprobléma részletei kiderülnek az Európai Parlament alábbi infografikájából is.

Műanyag zacskók elleni harc

Magyarország egyébként már korábban lépéseket tett a műanyag zacskók ellen, és termékdíjat vetett ki rájuk. Ennek eredményeként a legtöbb boltlánc nem ad műanyag zacskót ingyen- írta a vs.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek