A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: bfnp.hu

Megkezdődött az idegenhonos vízi növényfajok gyérítése a Hévízi-csatornán, a KEHOP ,,A Hévízi-tó átfogó tóvédelmi programjának megvalósítása” című projekt keretében.

A projekt célja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található védett természeti területek, illetve a BfNPI jelenlegi és tervezett vagyonkezelésébe kerülő területein található élőhelyek védelme és helyreállítása. A projekt olyan területek természetvédelmi helyzetét kívánja javítani, amelyek nagy biodiverzitású értékes élőhelyek, vagy azzá válhatnak egy-egy olyan térségben, ahol a természeti értékek pusztulásának folyamata az elmúlt időszakban ijesztően felgyorsult, előrevetítve a fajok veszélyeztetettségének folyamatos növekedését.
A projekten belül olyan helyszíneken is történik beavatkozás, amelyek védettek és/vagy tagjai az Európai Unió Natura 2000 hálózatának. A projekt ezzel a tevékenyéggel hozzájárul a természetvédelmi és közösségi szempontból kiemelkedő értéket képviselő fajok és élőhelyek megőrzéséhez.

Konkrét célok:

• A Hévízi-tó körüli leromlott állapotú élőhelyek (véderdő és gyepek) rekonstrukciója.
• A tó őshonos élővilágát veszélyeztető özönfajok visszaszorítása és fajvédelmi tevékenység megvalósítása.
• A Hévíz-Keszthelyi-láp területén a leromlott állapotú gyepterületeken a biodiverzitás növelése.
• A Hévízi-tó TT-nek, a Hévízi-csatornának és a Hévíz-Keszthelyi-lápnak, mint a Keszthelyi-hegységet a Kis-Balatonnal összekötő zöld folyosónak, a bemutatási infrastruktúrájának a fejlesztése.

A kijelölt projekthelyszínek és a tervezett beavatkozások:

  • A Hévízi-tó Természetvédelmi Terület élőhelyeinek rehabilitációja:A Hévíz-Keszthelyi-láp gyepterületeinek rekonstrukciója
  • A Hévízi-tó vízszint szabályozási és vízkormányzási rendszerének rekonstrukciója – Az északi és a déli zsilip, illetve a beépített vízhozam mérő rendszerek teljes körű rekonstrukciója
  • A Hévízi-tó TT-nek, a Hévízi-csatornának és a Hévíz-Keszthelyi-lápnak, mint a Keszthelyi-hegységet a Kis-Balatonnal összekötő zöld folyosónak, a bemutatási infrastruktúrájának a fejlesztése:
  • Theodosius tanösvény kialakítása
  • Hévízi-tó TT tanösvény kialakítása
  • Vízi tanösvényt kiszolgáló létesítmény kialakítása

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és hazai központi költségvetés előirányzat  661 900 000 forintos programja 2021.12.31.-ig tart.

A Hévízi-csatornán a gyérítés a Hévízi-tó kifolyóján található zsiliptől a 76. sz. közlekedési útig terjed, közel 10 km hosszúságban. Azokon a szakaszokon, ahol nincs, vagy kis mértékben fordulnak elő védett vagy védendő növények, és azok kikerülhetőek, a gyérítés gépi eszközökkel történik, külsős vállalkozó bevonásával.

Vannak azonban olyan szakaszok, ahol nagy kiterjedésben vannak jelen védett, vagy védendő fajok, ezeken a részeken a gyérítést a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai végzik kézi eszközökkel.

Szöveg: Horváth Melitta
Fotók: Szász Benedek

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek