A rovat kizárólagos támogatója

Több mint 600 millió forintos fejlesztés kezdődik hamarosan Makó térségében, a Körös-Maros Nemzeti Parkban.

A „Pannon szikes sztyeppek és mocsarak helyreállítása a Csanádi pusztákon” címet viselő projekttel kapcsolatban ma tartottak sajtótájékoztatót Szarvason, a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark konferenciatermében. A beruházás részleteit Dr. Tirják László a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, Parczen Balázs a KMNPI osztályvezetője és Melián Csaba a KMNPI mezőgazdasági felügyelője ismertette.

A projekt célterülete a Csanádi puszták részét képező Montág-puszta. A fejlesztés két részből áll: az egyik a Montág-pusztai állattartó telep komplex fejlesztése, s ezzel a pusztai területek legeltetéssel történő kezelésének, fenntartásának, hosszú távú megőrzésének biztosítása; a másik pedig a pusztai vizes élőhelyek természetes vízháztartási viszonyainak helyreállítása. A két projektelem együttes bekerülési költsége bruttó 600 354 000 forint, ehhez 100 százalékos Európai uniós támogatást nyert a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.

A Montág-pusztai állattartó telep komplex fejlesztésére több mint 540 milliót fordíthat az Igazgatóság. Ebből megépül egy új, 1280 négyzetméter alapterületű, három oldalról zárt istálló-rendszer és a hozzá csatlakozó 4000 négyzetméteres karámrendszer. Az épületkomplexum 650-700 magyar szürkemarha teleléséhez biztosít majd megfelelő feltételeket. Építenek egy 320 négyzetméter alapterületű kiszolgáló épületet az állatok gondozását végző munkavállalók részére. Szintén a beruházás részét képezi az előírásoknak megfelelő egyéb műtárgyak (szervestrágya tároló, csurgalékvízgyűjtő akna, szikkasztó árok rendszer), továbbá az úthálózat és egy tetemtároló megépítése.

A fejlesztés része továbbá egy úgynevezett makói háromosztatú építészeti stílusban tervezett, a pusztai tájba illeszkedő, 110 négyzetméteres alapterületű épület a hozzá tartozó, hasonló építészeti stílust követő kiszolgáló részekkel (gépház, tároló, fekete-fehér öltöző). A több mint 540 milliós fejlesztés eredményeként(a KMNPI meglévő állatállományának bővítésével) Csongrád megye legnagyobb szürkemarha tenyészállománya jön létre, amely egyben génbanki szerepet is betölt.

A projekt másik eleme (59.675.400 Ft) Békés megyében, Tótkomlós térségében valósul meg, ahol a cél a puszták eredeti vízháztartásának helyreállítása, s ezzel a tavaszi vízborítások biztosítása. A vízvisszatartás érdekében 2 új műtárgy és 3 átjáró épül, s részlegesen megszüntetnek több csatornaszakaszt. A beruházás 881 hektárnyi pusztát érint. A beavatkozás hatására kedvezőbbé válik a megcélzott Natura 2000 élőhelytípusok vízellátottsága. Javulnak a vízi és mocsári életmódú védett és közösségi jelentőségű fajok (például a térségben csak itt előforduló pompás kosbor és a szikeseken fészkelő ritka madárfajok) életfeltételei. A projekt teljes megvalósításának tervezett időpontja 2018. december 31.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás