Hirdetés
MTI - Tiszavalk

180 millió forintból valósul meg az az integrált vízgazdálkodási rendszer a dél-borsodi Mezőségben, amely egyszerre szolgál árvíz- és természetvédelmi célokat, és a magas munkanélküliséggel sújtott térségben foglalkoztatási lehetőséget is teremt.

A 350 négyzetkilométeres területen fekvő, egységet alkotó dél-borsodi Mezőség jövője, tájvédelme és gazdálkodása is függ annak a projektnek a sikeres megvalósításától, amelyet az EU Life programja támogat -közölte Sárvári Attila vidékfejlesztési menedzser. A kistérségi önkormányzati társulásként működő helyi Cötkény Térségfejlesztő Szövetség szakembere szólt arról, hogy a Mezőség lényegében az utolsó szabad ártér volt a Tisza szabályozása során, itt csak 1941-ben készült el az a gát, amely elvágta a pusztát a Tisza vizétől.
Az 1960-as évek végén lecsapolták az árteret, ami végképp kiszárította a területet, azonban az elképzelések ellenére sem vált alkalmassá nagyüzemi intenzív szántóföldi termelésre, így a térség agrárgazdálkodási rendszere a 90-es évek végére összeomlott. A mostani, 2006-ig megvalósuló projekt célja egyebek mellett egy komplex megoldás kidolgozása az árvízvédelem, a területfejlesztés, a lakossági természetvédelem, a halászat területén. Ugyanakkor cél egy innovatív vízgazdálkodási rendszer gyakorlati megvalósítása, és az így megváltozott környezeti viszonyokhoz igazodó területhasználati rendszer kidolgozása is.
A kialakításra kerülő vízkormányzó-rendszer működése révén az árvizek szabályozható módon kivezethetők a hullámtérről, helyreállhat a terület természetes vízellátása, ökológiai gazdálkodást, külterjes állattartást, halászatot, alternatív növénytermesztést vezethetnek be a területen, és megelőzhető a Mezőség elsivatagosodása.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás