A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az Európai Unió fontolóra veszi az állatkísérletek betiltását, miután több, mint egymillióan írtak alá egy petíciót.

Az Állítsuk meg az élveboncolást! (Stop Vivisection European Citizens’ Initiative, ECI) elnevezésű európai polgári kezdeményezés pontosan 1 millió 100 ezer aláírót állított maga mellé. Legalább 7 tagállamból legkevesebb 1 millió aláíróra van szükség ahhoz, hogy az Európai Unió eljárást indítson valamely ügyben. A mostani kezdeményezés aláírói kilenc tagállamból, köztük Magyarországról kerültek ki.

Talán lesz belőle valami

Az Európai Bizottság közlése szerint a következő három hónapban meghívják a kezdeményezés alapítóit, hogy elmagyarázhassák az elképzeléseiket. Ezt követően az Európai Parlament nyilvános meghallgatást tart a kérdésről.  Az eljárás végén az Európai Bizottság dönt arról, hogy a hallottak fényében a törvényhozás részévé teszi-e a javaslatokat, esetleg más módot választ a megvalósításukra, vagy teljes mértékben elutasítja a petícióban foglaltakat.

Megengedőbb a mostani törvény

A kezdeményezés aláírói ellenzik azt a 2010-es uniós törvényt, amely ugyan engedélyezi az állatokon végzett kísérleteket, de előírja azt is, hogy ahol csak lehetséges, más eljárásokkal helyettesítsék őket, és a fájdalom mértékét tartsák a lehető legalacsonyabb szinten. A petíció ezzel szemben az állatkísérletek teljes betiltását szeretné elérni.

Az Európai Unió adatai szerint 2011-ben mintegy 11,5 millió állat esett át valamilyen tudományos célú kísérleten. Az Egyesült Államokban az orvosi kísérletekre használt csimpánzok zömét már kivonták a forgalomból, a döntést ötévente felülvizsgálják.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek