Hirdetés

Január 6-án a megemlékezés napján volt épp 40 éve, hogy a Barlang moziban megalakult a Magyar Madártani Egyesület. Ezt a közel fél évszázadot próbáltuk összefoglalni: feleleveníteni a történelmi múltat, megemlékezni Herman Ottó munkásságáról, akinek törekvései fontos szerepet játszottak az egyesület ideológiájának megalkotásában.

Igyekeztünk a teljesség igénye nélkül megemlíteni mindazon természetvédelmi, tudományos és társadalmi eredményeket, melyeket eddig elértünk. A Magyar Tudományos Akadémián rendezett eseményt élő közvetítésben is lehetett követni a Természetfilm.hu jóvoltából, sőt a felvételek még most is megtekinthetőek a Kamerával a Madarakért ustream csatornán.

Az ünnepi ülést Bajor Zoltán, az MME elnöke nyitotta meg és köszönte meg az Akadémia Biológiai Osztálynak a lehetőséget, hogy a megemlékezést a „tudományok fellegvárában” tarthatjuk. Láng István, akadémikus, örökös MME tag, akit levezető elnöknek kértünk fel, sajnálatos módon betegség miatt nem tudott eljönni. Távollétében kérésére beszédét Haraszthy László olvasta fel. Majd Báldi András, az MTA Ökológiai Központ főigazgatója köszöntőjét hallgathattuk meg, ki vendéglátóként és vendégül látottként is üdvözölte az MME-t az Akadémián.
A sorban két tiszteletbeli elnökünk következett. Elsőként Schmidt Egon, (képünkön) Kossuth-díjas madarász író idézte fel, hogy a kezdeti nehézségek ellenére mára milyen eredményeket ért el az egyesület, valamint beszélt arról, hogy a gyerekek milyen fontos szerepet játszanak az MME ideológiájának továbbörökítésében, és végezetül a madarak nevében, mint a „madarak földi helytartója” köszönte meg az egyesület madarak védelmében folytatott munkáját. A köszöntő beszédek sorát Rakonczay Zoltán, a hazai állami természetvédelem egyik megalapozója zárta, akinek tulajdonképpen az egyesület a megalakulását is köszönheti. Visszaemlékezésében szó esett a megalakulás körüli eseményekről és annak akkori feltételeiről. Végezetül két, valaha a Magyar Madártani Intézet tulajdonát képező műalkotást, amit annak idején egy költözés során kidobásra ítéltek, ő mégis magához vette, adott át Bajor Zoltánnak és az egyesületnek megőrzésre. A képek Herman Ottót és a feleségét ábrázolják.

A visszaemlékezések és köszöntők után két zenés előadást hallgathattak meg a jelenlévők egy kávészünetnyi pihenővel. Elsőként az Oriolus Kamarakórus 5 tagja énekelt madarakról szóló műveket. A kórus nem csupán nevével köthető az egyesülethez, hanem az is elmondható róluk, hogy tagjai közül jó néhányan többször is megfordultak a börzsönyi madarásztáborban. Később a természetkedvelő Barnabás Fuvolakvintett adott elő három tételt Eugene Bozza Nyári nap a hegyen című alkotásából. A kvintett tagjai közül négyen voltak jelen, egy építész, egy újságíró, egy gyógytornász és egy biológus. A zenei kitérőt a szakmai előadások sora követte.

Először egy történelmi visszatekintést hallgathattunk meg Herman Ottó életéről és munkásságáról Festetics Antal, az MME tiszteletbeli elnöke, a Göttingeni egyetem professzora prezentálásában. Majd Halmos Gergő, az MME ügyvezető igazgatója vázolta az egyesület társadalmi szerepvállalását, és mutatta be számokkal is illusztrálva az évek során elért fejlődést, honnan hova jutott a szervezet mind hazai, mind nemzetközi szinten. A BirdLife is üdvözölte az MME-t megalakulásának 40. évfordulója alkalmából. Marco Lambertini, a BirdLife International főigazgatója videó üzenetben küldte el jókívánságait és köszöntőjét, majd a BirdLife svájci partnerszervezetének képviselője, Fritz Hirt személyesen is megköszönte az eddigi közös munkát és további sikereket kívánt.

Ezt követően Haraszthy László, az MME alapító- és elnökségi tagja, természetvédelmi szakértője értékelte a 40 év alatt elért természetvédelmi eredményeket, vázolta fel a teljesség igénye nélkül az évek során felbukkanó legnagyobb problémákat és azokra talált megoldásokat, mind a területvédelem, mind a fajvédelem témakörében, ami nem merül ki csupán a madárfajokban. A szót Csörgő Tibor, az MME alapító tagja és vonuláskutatási szakértője, az ELTE tudományos munkatársa vette át. Beszámolt a Herman Ottó és társai által elindított vonuláskutatási tevékenység több mint egy évszázados eredményeiről és arról, hogy az egyesület megalakulása milyen újabb lendületet hozott a madárgyűrűzés és a vonuláskutatás tekintetében, a tudományterület és a természetvédelem fejlődéséhez. A program utolsó szakmai előadója Szép Tibor, egyetemi tanár, az MME elnökség tagja, madármonitoring szakértője, a Nyíregyházi Főiskola Környezettudományi Intézetének igazgatója beszélt a madarakkal kapcsolatos adatgyűjtő munka fontosságáról és arról, hogy ez milyen szerepet játszik már kezdetektől az MME életében. Bemutatta azt is, hogy a térségben egyedülálló adatbázisnak köszönhetően miként tudjuk figyelemmel kísérni a biológiai sokféleség alakulását, a mezőgazdasági jellegű területek élőhelyének kedvezőtlen módosulásait és a klímaváltozás hatásait. A számos önkéntes segítségével készült, fáradhatatlan adatgyűjtés hozzájárul a valódi problémák feltárásához és ahhoz, hogy a megfelelő megoldás kidolgozásra kerülhessen.

40 éves a Magyar Madártani Egyesület. 2014 január 6 a Magyar Tudományos Akadémia székháza előtt40 éves a Magyar Madártani Egyesület. 2014 január 6 a Magyar Tudományos Akadémia székháza előtt

Az ünnepi megemlékezés ajándékok átadásával és az MTA előtt készült közös fotózással zárult.
Az eseményről készült részletesebb beszámoló az MME honlapján olvasható >>>

A fotódokumentációt Kincses László és Orbán Zoltán MME munkatársak, valamint a Zöld Kakas Líceum diákjai készítették és innen érhetőek el.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás