Hirdetés

Az Európában élő tücsök- és szöcskefajok több mint egynegyedét a kihalás veszélye fenyegeti – állítja egy most végzett átfogó vizsgálat.

Az Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) legújabb jelentése szerint e rovarcsoport számít a legveszélyeztetettebbnek kontinensünkön. Európa több mint ezer szöcske- és tücsökfajnak ad otthont, írja a BBC weboldalaHa nem teszünk valamit, a tücsökdalról hamarosan csak múlt időben beszélhetünk, írta az IUCN jelentése.

A tücskök, fürgeszöcskék, szöcskék az egyenesszárnyúak (Orthoptera) rendjébe tartoznak és füves területeken élnek. Fontos táplálékául szolgálnak a madaraknak és hüllőknek, így eltűnésük az egész ökoszisztémát károsan érintené. Élőhelyük elsősorban a futótüzek, az intenzív mezőgazdasági tevékenység és a turizmus fellendülése miatt tűnik el.

Az IUCN szerint csakis úgy lehetne megakadályozni a veszélyben lévő ízeltlábúak eltűnését, ha megvédjük és visszaállítjuk természetes élőhelyüket. „Mindez elérhető fenntartható gyepgazdálkodással és tradicionális mezőgazdasági módszerek alkalmazásával" – mondta Jean-Christophe Vié, a Természetvédelmi Világszövetség globális fajtavédelemért felelős igazgatója. „Ha nem cselekszünk, a tücskök ciripelése örökre eltűnhet Európa füves területeiről" – figyelmeztetett a szakértő.

Az origó szerint az új vizsgálat két éven át tartott és 150 kutató vett részt benne. Az eredmények alapján leginkább a szűk elterjedésű fajok vannak veszélyben. A jelentés javaslata szerint egész Európát átfogó megfigyelési programot kellene indítani, hogy nyomon lehessen követni a kontinens tücsök- és szöcskepopulációinak változásait.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás