Hirdetés
greenfo/MTI

25 embert vett őrizetbe a rendőrség a délkelet-oroszországi Voronyezsi területen, ahol több százan geológusok telepére támadtak, és felégették azt. A Rosszija 24 hírTV beszámolója szerint szombaton a környezetvédők engedélyezett tiltakozó akcióját követően a radikális tüntetők rárontottak a geológusok bázisára. A támadók összetörték a nikkel-lelőhelyen kutató szakemberek terepjáró buszát, felgyújtották a lakókocsikat és a fúrótornyokat.

A Hopjor folyó védelmében nevű környezetvédelmi mozgalom 2012 eleje óta tiltakozik nikkelbányászat beindítása ellen a délkelet-oroszországi Voronyezsi régióban. Az orosz tudományos akadémia társadalomkutató intézetének tavaly decemberben közzétett felmérése szerint Novohopjorszkij járás lakóinak 98 százaléka károsnak tartja a nikkelbányászat megkezdését, egyharmaduk pedig akár törvényen kívüli eszközökkel is kész ellene fellépni. Tavaly augusztusban több ezren tiltakoztak a bányászati tervek miatt.

A környezetvédők tájékoztatása szerint május 13-án a geológusok telepét védő biztonsági őrök megverték a telep mellett tiltakozó környezetvédőket, akik sátrakat akartak felállítani a helyszínen. A nikkellelőhely feltárását végző cég állítása szerint ugyanakkor mintegy 150-200, főként ittas tüntető rontott a geológusok telepére, egyikük téglával fejbe dobott egy szakembert, és a biztonsági embereket is megtámadták.

Az Uráli Bányászati és Kohászati Társaság azt állítja, hogy a nikkel kitermelése nem okoz környezeti károkat, sőt fellendíti a vidék gazdaságát. A kutatófúrásokat 2015 végéig tervezik befejezni, és csak azután dől el, hogy megkezdik-e az ipari célú bányászatot.
Az orosz környezetvédők attól tartanak, hogy a bányászat során az emberi egészségre káros urán és higany kerül felszínre.
A nikkel viszonylag ritkán fordul elő a természetben, és az egyik legfontosabb ipari fém. Az ásványi anyag és vegyületei mérgezőek, szakemberek rákkeltő hatást tulajdonítanak neki.
A voronyezsi régióban lévő jelanszki lelőhelyen több mint 400 ezer tonna különböző minőségű nikkelércet feltételeznek a szakemberek, de a bányászati cég szerint legalább félmillió tonna jó minőségű ásványi anyagnak kellene a föld alatt lennie ahhoz, hogy kifizetődő legyen a felszínre hozni.

Kapcsolódó anyagok:

Sarkköri Kolontár – környezeti katasztrófa Észak-Finnországban

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás